Ο Ροταριανός Όμιλος Ξάνθης καλεί τα μέλη, και τους φίλους του την Πέμπτη 18 Μαρτίου, στις 21:00, στο Μοτέλ Νατάσσα, στην προγραμματισμένη του συνεστίαση
Όπου με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του Νερού (22 Μαρτίου) πραγματοποιεί εκδήλωση-ομιλία, με προσκεκλημένο τον Υπεύθυνο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, της Διεύθυνσης Α΄ βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ξάνθης κ. Νικόλαο Γερμαντζίδη και στην οπτικοακουστική παρουσίασή του με τίτλο«Ρηχά νερά, γη ζωής.Επενδύοντας στο μέλλον»
Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στις προστατευόμενες περιοχές του Νέστου και της Βιστωνίδας
«Μέσα από τα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που σχεδιάζουμε προσφέρουμε τη δυνατότητα στα παιδιά μας να ανακαλύψουν την υπέροχη ελληνική φύση και ιδιαίτερα τις προστατευόμενες φυσικές περιοχές. Δεν μένουμε όμως στο επίπεδο μιας απλής φυσιολατρικής προσέγγισης αλλά μέσα από μια σειρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων δίνουμε την ευκαιρία στους μαθητές ν’ ανακαλύψουν τον πλούτο και την ποικιλία των οικοσυστημάτων – είτε πρόκειται για το παραποτάμιο δάσος και τις λίμνες στο Δέλτα Νέστου ή για τα Στενά Νέστου και τα δάση της Ροδόπης. Βασικοί στόχοι των προγραμμάτων αυτών είναι να εκτιμήσουν τις καταστροφές που προκαλούνται σ’ αυτά τα οικοσυστήματα από ορισμένες ανθρώπινες δραστηριότητες αλλά και να γνωρίσουν τις προτάσεις που υπάρχουν για την σωστή διαχείρισή τους. Κι όλα αυτά μέσα από το παιδαγωγικό παιχνίδι περιπέτειας και δράσης γιατί πιστεύουμε πως κάθε έγκυρη γνώση πηγάζει μέσα από μια έγκυρη δράση και η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση είναι ακριβώς αυτό».
Βιογραφικό σημείωμα του ομιλητή
Ο Νίκος Γερμαντζίδης ζει και εργάζεται στην Ξάνθη – στην πόλη που γεννήθηκε πριν πενήντα χρόνια . Σπούδασε φωτογραφία και στη συνέχεια παιδαγωγικά.
Στη δεκαετία του ΄80 ιδρύει μαζί με άλλους τέσσερις Ξανθιώτες το Παράρτημα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας στη Ξάνθη. Το παράρτημα αναλαμβάνει αμέσως δράση . Σχεδιάζει και συντονίζει ένα πανευρωπαϊκό πρόγραμμα εθελοντισμού νέων που προστατεύει, αναδεικνύει , προβάλει και τελικά διασώζει την αποικία των ερωδιών του Πόρτο Λάγους που είναι και η μεγαλύτερη αποικία στον ελλαδικό χώρο. Η περιβαλλοντική του δράση συνεχίζεται και λίγα χρόνια αργότερα γίνεται ιδρυτικό μέλος της Οικολογικής Εταιρίας Ξάνθης και του Πολιτιστικού Αναπτυξιακού Κέντρου Θράκης στο οποίο είναι και μέλος του Δ.Σ. Από το 1999 είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και Πολιτισμού και ιδρυτικό μέλος του Παραρτήματός της στην Ξάνθη. Το 2005 ορίζεται με σχετική υπουργική απόφαση ως αναπληρωματικό μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας και στο Φορέα αυτόν εκπροσωπεί μέχρι και σήμερα το πανελλήνιο δίκτυο των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων.
Η περιβαλλοντική δράση του όμως δεν περιορίζεται στον εθελοντισμό αλλά εστιάζεται κυρίως στον επαγγελματικό του χώρο : Από το 1991, που το Υπουργείο Παιδείας θεσμοθέτησε την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Π.Ε.) στη χώρα μας, ορίζεται Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για το Νομό Ξάνθης- την θέση αυτή διατηρεί και μέχρι σήμερα. Ως Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης επιμορφώνει εκπαιδευτικούς, σχεδιάζει και συντονίζει προγράμματα Περιβαλλοντικής Αγωγής για τα Δημοτικά Σχολεία, συνοδεύει τμήματα μαθητών στο Νέστο . τη Βιστωνίδα ή τα δάση της Ροδόπης και ενθαρρύνει τις μαθητικές περιβαλλοντικές ομάδες σε συμβολικές δράσεις και παρεμβάσεις για χάρη του περιβάλλοντος. Σημαντική είναι τέλος και συμβολή του στην ανάδειξη και προβολή των προστατευόμενων περιοχών της Ροδόπης και του Νέστου με συμμετοχές σε εκδόσεις και τουριστικούς οδηγούς, παρουσιάσεις σε τουριστικές εκθέσεις, εκδηλώσεις προβολής, ημερίδες και συνέδρια.
Η εκδήλωση είναι ανοικτή για όλους τους ενδιαφερόμενους