Σίκινος: Η ‘μικρή κυρία’ των Κυκλάδων

18 Απριλίου 201013:12

sikinos-greeceΜε έκταση 41.676 τ.μ. και 238 κατοίκους οι οποίοι ελάχιστα αυξάνονται ακόμα και την High Season, η Σίκινος βρίσκεται στην άγονη γραμμή ανάμεσα στην Ίο και την Φολέγανδρο.

Σύμφωνα με την μυθολογία, η Σίκινος πήρε το όνομά της από τον Σίκινο, γιο του βασιλιά της Λήμνου. Λέγεται πως οι γυναίκες της Λήμνου θέλησαν να εκδικηθούν τους άντρες τους και έσφαξαν (!) όλον τον αντρικό πληθυσμό του νησιού. Σώθηκε μόνο ο βασιλιάς Θόας, γιατί η κόρη του Υψιπύλη τον έκλεισε σε ένα κιβώτιο και τον έριξε στην θάλασσα. Τα ρεύματα τον έφεραν στις ακτές της Σικίνου, που τότε ονομαζόταν Οινόη. Εκεί παντρεύτηκε μια τοπική Νύμφη και μαζί απέκτησαν τον Σίκινο, απ’όπου και πήρε το όνομά του το νησί.

Αξιοθέατα

  • Το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Pηγής που χτίστηκε το 1690 και ήταν γυναικείο μοναστήρι. Υπήρξε ύστατο οχυρό των κατοίκων του νησιού από τις επιθέσεις των πειρατών που ερήμωσαν αρκετές φορές το νησί. Το 1834 με διαταγή του Όθωνα διαλύθηκε και οι οκτώ μοναχές που έμεναν εκεί φιλοξενήθηκαν σε διάφορες σικινιώτικες οικογένειες. Σήμερα είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Το μοναστήρι μπορείτε να επισκεφτείτε τα απογεύματα.
  • Ο Nαός της Επισκοπής αποτελεί το πιο ιδιαίτερο και ενδιαφέρον μνημείο του νησιού. Μέσα στην άγρια φύση και περιτριγυρισμένη από βυζαντινά παρεκκλήσια, κελιά και ερείπια αρχαίων οικοδομημάτων, η Επισκοπή στέκεται σιωπηλή και αινιγματική. Αρχικά είχε θεωρηθεί ναός του Πυθίου Απόλλωνα, αλλά πρόκειται για ένα ταφικό μνημείο του 3ου μ.Χ. αιώνα. Τον 17ο αιώνα μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό με τρούλο.
  • Στον συνοικισμό Κάστρο θα κάνετε ήσυχες βόλτες και θα θαυμάσετε τα παλιά πέτρινα αρχοντικά. Εκεί χτυπάει η καρδιά του τόπου με καφενεία, μαγαζιά και μια όμορφη πλατεία, όλα χτισμένα στο χείλος του γκρεμού 280 μέτρα πάνω από τη θάλασσα.
  • Ο ναός της Παντάνασσας, βρίσκεται στην πλατεία του Κάστρου. Χτίστηκε το 1787 και περιέχει επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο.
  • Το Βυζαντινό μουσείο βρίσκεται στην πλατεία πάνω από τα γραφεία της Κοινότητας και περιλαμβάνει εικόνες της μεταβυζαντινής εποχής.
  • Το λαογραφικό μουσείο βρίσκεται στο χωριό και στεγάζετε σε ένα παλιό ελαιοτριβείο.
  • Η Μαύρη Σπηλιά είναι η μεγαλύτερη σπηλιά του νησιού και από τις μεγάλες σπηλιές των Κυκλάδων. Βρίσκεται στο επίπεδο της θάλασσας στη βόρεια πλευρά, κάτω από το μοναστήρι της Χρυσοπηγής και είναι προσβάσιμη μόνο από τη θάλασσα.

Για τους δραστήριους και τους λάτρεις της περιπέτειας, η Σίκινος κρατάει καλά φυλαγμένο το καλύτερο κομμάτι της, που δεν είναι άλλο από τα διάσπαρτα απομεινάρια των αρχαίων οικισμών τα οποία μπορείτε να ανακαλύψετε κάνοντας πεζοπορίες. Προτού ξεκινήσετε για το νησί λοιπόν, προμηθευτείτε τον πεζοπορικό χάρτη της Σίκινου (εκδ. Ανάβαση) και μάθετε τα πάντα για τα μονοπάτια. Εμείς ξεχωρίσαμε τα εξής:
Κάστρο – Αλοπρόνια: Παίρνοντας το παλιό καλντερίμι πίσω από το παλιό Δημοτικό Σχολείο θα συναντήσετε την άσφαλτο, πίσω από τις «θημωνιές». Από εκεί συνεχίζει άλλο μονοπάτι, στην απέναντι πλευρά του δρόμου.
Κάστρο – Επισκοπή – Άγιος Παντελεήμονας – Αλοπρόνοια: Πεζοπορία 13 χλμ (γύρω στις 4 ώρες). Η επιστροφή στο λιμάνι γίνεται με βάρκα.
Κάστρο – Μάλτας: Πεζοπορία 6.5 χλμ σε λιγότερο από 2 ώρες. Το μονοπάτι ξεκινάει από το μοναστήρι της Ζωοδόχου πηγής, περνάει κοντά από το ελικοδρόμιο και φτάνει μέχρι τον προφήτη Ηλία, όπου και αρχίζει η κατάβαση μέχρι την παραλία του Μάλτα.

Παραλίες

Οι παραλίες της Σίκινου είναι ιδιαίτερες και σε ορισμένες περιπτώσεις η πρόσβαση σε αυτές γίνεται από τα ειδικά μονοπάτια. Μην περιμένετε κοσμοσυρροή και θαλάσσια σπορ, ούτε περιττούς δρόμους. Η ηρεμία και η γαλήνη που αποπνέουν θα σας κερδίσουν αρκεί να έχετε υπομονή. Η μεγαλύτερη παραλία του νησιού, η Αλοπρόνοια, βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι.

Είναι οικογενειακή με άμμο, ρηχά νερά, δέντρα και ομπρέλες. Οι ταβέρνες και τα μπαράκια εκεί κοντά θα ικανοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο την επιθυμία σας για ποτό και καλό φαΐ. Η παραλία του Αγ. Γεωργίου είναι η δεύτερη μεγαλύτερη της Σικίνου στην ανατολική πλευρά. Είναι αμμώδης, σκιερή και γεμάτη αρμυρίκια. Εκεί κοντά θα βρείτε και ταβερνάκι, ενώ η πρόσβαση μπορεί να γίνει είτε με αμάξι είτε με καΐκι. Στο Διαλισκάρι στα βόρεια της Αλοπρόνοιας θα βρείτε μία από τα ίδια, μόνο που δεν υπάρχει ταβέρνα οπότε πάρτε άφθονο νερό μαζί σας.

Τα Σαντοριναίικα είναι μια μικρή παραλία στα νοτιοανατολικά. Στο μικρό οίκημα που βρίσκεται εκεί φόρτωναν τα σαντορινιά καΐκια με εμπορεύματα από την Σίκινο. Δεν πάει καΐκι, οπότε μόνος τρόπος πρόσβασης είναι το μονοπάτι. Ο Άγιος Παντελεήμων είναι μια μικρή γραφική παραλιούλα νότια της Αλοπρόνοιας. Θα βρείτε σκιά μέσα στην διαμπερή σπηλιά, ενώ θα πάτε εκεί με το καΐκι. Υπάρχει επίσης μονοπάτι από το Κάστρο και την Αλοπρόνοια. Προμηθευτείτε οπωσδήποτε νερό. Ο Άη Γιάννης είναι μια πολύ μικρή παραλία χωρίς σκιά στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού.

Εκεί θα βρείτε πηγάδι με πόσιμο νερό. Η παραλία είναι προσβάσιμη μόνο από το μονοπάτι από την Επισκοπή, το οποίο όμως είναι αρκετά δύσκολο. Ο Μάλτας τέλος, είναι μια μικρή αμμουδερή παραλία στο βόρειο άκρο της ανατολικής πλευράς του νησιού, δεν έχει σκιά και η πρόσβαση γίνεται είτε με καΐκι, είτε από το μονοπάτι που ξεκινάει από το Κάστρο (2 ώρες).

Γιορτές και Πανηγύρια

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται το καλοκαίρι και τον χειμώνα στο νησί. Oι ονομαστές Γιορτές Σικίνου διοργανώνονται κάθε Αύγουστο και περιλαμβάνουν εκθέσεις, παραστάσεις και συναυλίες από διάφορα είδη μουσικής. Φέτος ξεχωρίζουν οι Χάϊνηδες την Τετάρτη 22 Ιουλίου, στην πλατεία της Παντάνασσας στη Χώρα και και φυσικά το πανηγύρι του 15Αύγουστου, όπου όλο το χωριό και οι επισκέπτες συμμετέχουν σε ένα ατελείωτο γλέντι με φαγητό, ποτό και χορό.

Πώς θα πάτε

Με πλοίο από τον Πειραιά με τακτικά δρομολόγια για το καλοκαίρι. (Ταξιδιωτικό πρακτορείο Σικίνου τηλ. 22860 51168, 6936-621946). Επίσης μέσω συγκοινωνίας με άλλα νησιά (Πάρο, Νάξο, Ίο, Σαντορίνη, Ανάφη, Φολέγανδρο, Μήλο, Κίμωλο, Σίφνο, Σέριφο). Δείτε εδώ τα δρομολόγια από Πειραιά. Τηλ. Λιμεναρχείου Πειραιά: 210 4226000.

sikinos600-5_106773_591335

sikinos_hotel_6

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr