Ιταλικό κέικ με μήλα
Υλικά (για 6-8 άτομα):
- 3 ½ φλιτζ. τσαγιού ξεφλουδισμένα, κομμένα σε φέτες μήλα για τάρτες
- ½ φλιτζ. τσαγιού βούτυρο
- 1 φλιτζ. τσαγιού + 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 2 κουτ. σούπας κανέλα
- 1 αβγό
- 1 κουτ. γλυκού βανίλια
- 1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1/3 φλιτζ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
- 1/3 φλιτζ. τσαγιού γάλα
- 2 κουτ. σούπας σπασμένα αμύγδαλα
- 2 κουτ. σούπας σταφίδες
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
- 1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
- μερικές φέτες μήλου (για γαρνίρισμα)
- λίγα φρέσκα φύλλα μαϊντανού (για γαρνίρισμα)
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180C. Σε μια μεγάλη καταρόλα, σωτάρετε τα μήλα σε 3 κουταλιές σούπας βούτυρο μέχρι να μαλακώσουν. Ραντίστε με 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη και 1 κουταλιά σούπας κανέλα.
- Τοποθετήστε τις σωταρισμένες φέτες μήλων σε μια βουτυρωμένη φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα και αφήστε το στην άκρη.
- Σε ένα μέτριο μπωλ, χτυπήστε 5 κουταλιές σούπας βούτυρο και 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη μέχρι να γίνουν ένα ελαφρύ μείγμα. Προσθέστε το αβγό και τη βανίλια και χτυπήστε τα για άλλα 2 λεπτά.
- Ανακατέψτε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και 1 κουταλιά σούπας κανέλα. Προσθέστε τα στο κρεμώδες μείγμα μαζί με το χυμό πορτοκαλιού και το γάλα. Χτυπήστε τα σε χαμηλή ταχύτητα.
- Ρίξτε μέσα στο μείγμα τα υπόλοιπα υλικά και περιχύστε το πάνω από τα μήλα.
- Ψήστε το στο φούρνο για 1 ώρα περίπου.
- Αφήστε το να κρυώσει καλά. Αφαιρέστε τα τοιχώματα του ταψιού και αναποδογυρίστε το προσεκτικά σε μια πιατέλα.
Γαρνίρετε με φύλλα δυόσμου και φέτες μήλου.
http://greekcook.gr