Μπορς (ρώσικη σούπα)
Υλικά:
- 2 κιλά κρέας βοδινό (ή μοσχάρι αν δε βρείτε)
- 10 μέτρια κρεμμύδια
- 5 παντζάρια βρασμένα (ή κονσέρβα)
- 5-6 πατάτες
- 4 καρότα
- 4 χούφτες λάχανο κομμένο όπως για σαλάτα
- λίγο σέλινο
- λίγος μαϊντανός
- 3 κουταλιές σούπας βούτυρο
- λίγος πελτές ντομάτας (ή ανάλογες φρέσκιες ντομάτες)
- 2-3 κουτ. σούπας ξίδι
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση:
- Βάζουμε το κρέας να βράσει με νερό, τόσο όσο να το σκεπάζει.
- Εντωμεταξύ κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές ροδέλες και σε μικρά κομμάτια τις πατάτες, τα καρότα και ψιλοκόβουμε το μαιντανό και το σέλινο.
- Σε κατσαρόλα σωτάρουμε τα κρεμμύδια με το βούτυρο, ανακατεύοντας μέχρι να μαραθούν καλά. Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα χορταρικά-εκτός απ’ τα βρασμένα παντζάρια-, την ντομάτα, το ξίδι και το αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε μέχρι να απορροφήσουν τα υγρά τους.
- Τότε ρίχνουμε και ολο το ζωμό του κρέατος.
- Κόβουμε το κρέας σε κομμάτια (μεγέθους μεγάλης μπουκιάς ή αβγού). Αφαιρούμε και όλα τα κοκκαλα αν τυχόν έχει.
- Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα κι αφήνουμε να σιγοβράζουν μέχρι να είναι έτοιμα. (Στη χύτρα γύρω στα 10-15 λεπτά).
- Κόβουμε σε κομμάτια τα παντζάρια και τα προσθέτουμε στη έτοιμη σούπα.
Σερβίρουμε ζεστή σε μια όμορφη σουπιέρα.
Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!
http://greekcook.gr