Ταχινόπιτα
Υλικά:
- 1/2 κιλό αλεύρι
- 250 γρ. ζάχαρη
- 1 κουτ.γλ.κανέλα σκόνη
- 1 φλυτζάνι ταχίνι
- 1 φλυτζάνι νερό
- 1 ποτ.του λικέρ κονιάκ
- 1 κουτ.σούπας μπέικιν πάουντερ ή σόδα
- ξύσμα πορτοκαλιού
- χυμό 1 λεμονιού
- χυμό 1 πορτοκαλιού
- 1 φλυτζάνι σταφίδες (πασπαλισμένες με αλεύρι)
- 3/4 φλυτζανιού καρυδόψιχα ψιλοκομμένη (όχι και σαν σκόνη!)
- λίγη ζάχαρη άχνη (προαιρετικά για το σερβίρισμα)
Εκτέλεση:
- Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη και την κανέλα.
- Διαλύουμε το ταχίνι στο νερό (να αναμιχθούν καλά) και τα προσθέτουμε στο μίγμα αλευριού.
- Προσθέτουμε τους χυμούς λεμονιού και πορτοκαλιού, το κονιάκ, το μπέηκιν (ή τη σόδα), το ξύσμα. Ζυμώνουμε καλά.
- Προς το τέλος του ζυμώματος, που κοντεύουν να αναμιχθούν καλά τα υλικά μας, ρίχνουμε τις σταφίδες και τα καρύδια.
- Ρίχνουμε το μίγμα σε φόρμα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 45′-60′.
- Αφού βγει από το φούρνο και κρυώσει ΚΑΛΑ, την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή τη σιροπιάζουμε (βράζουμε 1 φλυτζ.ζάχαρη, 1.5 φλυτζ.νερό και 2 κουτ.γλ.χυμό λεμόνι για 6′), αν θέλουμε. Και σκέτη όμως είναι πολύ καλή!
Καλή επιτυχία!
Αγγέλα η Σαλονικιά.
Πηγή: http://greekcook.gr/