lab225-1

Νέα εξέταση δείκτη μπορεί να διαγνώσει έγκαιρα την καρδιακή προσβολή

29 Δεκεμβρίου 201108:49

lab225-1Μια από τις πιο κοινές αιτίες που οι άνθρωποι επισκέπτονται τα επείγοντα είναι για σοβαρό πόνο στο θώρακα. Ο χρόνος είναι κρίσιμος όταν κάποιος έχει υποστεί καρδιακή προσβολή. Αν οι γιατροί δεν κάνουν γρήγορα διάγνωση, μπορεί να αποβεί μοιραία.


Τώρα μπορεί ενδεχομένως να υπάρξει νέο εργαλείο που θα βοηθά τους γιατρούς στα επείγοντα να κάνουν γρηγορότερη διάγνωση. Νέο πολύ ευαίσθητο τεστ μπορεί να εντοπίσει την τροπονίνη, πρωτεΐνη στο μυϊκό ιστό, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of the American Medical Association’. Σύμφωνα με καρδιολόγους, όσο πιο υψηλά είναι τα επίπεδα της τροπονίνης τόσο πιθανότερο είναι για κάποιον να υποστεί καρδιακή προσβολή. Αν δεν είναι παρούσα η τροπονίνη η πιθανότητα καρδιακής προσβολής είναι πολύ μικρότερη.

Ερευνητές δήλωσαν ότι η νέα εξέταση θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τους γιατρούς να παρακολουθούν τους ασθενείς που παρουσιάζονται με πόνο στο θώρακα αλλά χωρίς συμπτώματα καρδιακής προσβολής τις ώρες μετά την εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ο έγκαιρος εντοπισμός των ανθρώπων σε υψηλό και μέσο κίνδυνο ισχαιμίας του μυοκαρδίου είναι σημαντικός επειδή ωφελούνται περισσότερο από έγκαιρη και επιθετική θεραπεία.

Όσοι αξιολόγησαν τη μέθοδο ανέφεραν ότι κλειδί στο νέο τεστ σε σχέση με άλλα τεστ τροπονίνης στην αγορά, είναι η ευαισθησία του. Οι ερευνητές εξηγούν ότι έχουν αναπτυχθεί πρόσφατα πολύ ευαίσθητα τεστ τροπονίνης που αξιολογούν υπεύθυνα τα επίπεδά της σε περισσότερο από το 50% του γενικού πληθυσμού.

Η έρευνα, που πραγματοποιείται από το University Heart Center Hamburg, στη Γερμανία, αξιολόγησε τη διαγνωστική απόδοση του νέου πολύ ευαίσθητου τεστ τροπονίνης I (hsTnI) σε σύγκριση με άλλο, λιγότερο ευαίσθητο τεστ τροπονίνης (cTnI) και πόσο καλά και γρήγορα μπορούσαν να διαγνώσουν την καρδιακή προσβολή.

Η έρευνα περιέλαβε 1.818 ασθενείς με προβλήματα καρδιάς, όπως υψηλό κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή στηθάγχη.

Από όλους τους ασθενείς, ποσοστό 22,7% είχαν οξεία ισχαιμία μυοκαρδίου. Τα hsTnIκαι cTnIήταν ανώτερα των άλλων διαγνωστικών δεικτών που αξιολογήθηκαν όσον αφορά τον εντοπισμό των συγκεκριμένων προβλημάτων στεφανιαίας. Ωστόσο ερευνητές ανακάλυψαν ότι το τεστ hsTnlήταν περισσότερο ευαίσθητο στο δείκτη πρωτεΐνης σε ασθενείς που έδειχναν σημάδια πιθανής καρδιακής προσβολής σε σχέση με το τεστ cTnl. Το hsTnl ήταν επίσης σχεδόν 100% ακριβές σε ασθενείς που εξετάστηκαν εντός 3 ωρών από την εισαγωγή στα επείγοντα.

Οι Γερμανοί ερευνητές σημειώνουν ότι το ψεγάδι των συμβατικών τεστ τροπονίνης με χαμηλή ευαισθησία, εντός των πρώτων ωρών μετά την έναρξη του πόνου στο θώρακα, οδήγησε στην αξιολόγηση διαφόρων βιοδεικτών στη διάγνωση της ισχαιμίας μυοκαρδίου. Προσθέτουν ότι στην έρευνά τους οι διαγνωστικές πληροφορίες του hsTnI ήταν ανώτερες όλων των άλλων δεικτών που αξιολογήθηκαν.

Πηγές: ‘Journal of the American Medical Association’ & http://www.iatronet.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr