KALIKRATIS_XANTHI_SOSTO

Οριστικά 4 Δήμοι στην Ξάνθη. Τι προβλέπει ο «Καλλικράτης»

28 Απριλίου 201018:54

KALIKRATIS_XANTHI_SOSTO Το σχέδιο που είχε κυριαρχήσει από την αρχή και είχε περιγραφεί ως επικρατέστερο, εξαρχής, από το XanthiPress.gr ήταν αυτό που επιλέχθηκε τελικά για το χωροταξικό σχεδιασμό του Σχεδίου Καλλικράτης στην Ξάνθη.

Μοναδική αλλαγή που φαίνεται να προκύπτει είναι ο ορισμός των Αβδήρων ως πρωτεύουσας του Δήμου Δημοκρίτου που δημιουργείται αντί της Γενησέας που αναμενότας. Οριστικά μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εσωτερικών οι νέοι Δήμου που θα προκύψουν στο Νομό Ξάνθης θα είναι οι εξής:

1. Δήμος Ξάνθης με έδρα τη Ξάνθη αποτελούμενος από τους δήμους  Ξάνθης και Σταυρούπολης, οι οποίοι καταργούνται.

2. Δήμος Μύκης με έδρα τη Σμίνθη αποτελούμενος από το δήμο Μύκης και τις κοινότητες Θέρμων, Κοτύλης, Σατρών πουι καταργούνται.

3. Δήμος Δημόκριτου με έδρα τα Άβδηρα αποτελούμενος από τους δήμους Αβδήρων,  Βιστωνίδος και, Σελέρου, οι οποίοι καταργούνται.

4.  Στον δήμο Τοπείρου δεν επέρχεται καμία μεταβολή

Στην εικόνα 2 μπορείτε να δείτε τα στατιστικά στοιχεία για τον πληθυσμό και τις άλλες παραμέτρους των νέων Δήμων που δημιουργούνται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Υπουργός Εσωτερικών, ο σχεδιασμός ακολουθεί τις βασικές προϋποθέσεις που τέθηκαν στο σύνολο της χώρας, όπως είναι η προϋπόθεση ύπαρξης συνολικού μόνιμου πληθυσμού άνω των 10.000 στους Δήμους που συνενώνονται καθώς και των 12.000 κατοίκων για τους Δήμους που παραμένουν αυτόνομοι. Παράλληλα η προϋπόθεση της εδαφικής συνέχειας μεταξύ των Δήμων που συνενώνονται οδηγεί υποχρεωτικά το Σέλερο στο Δήμο Αβδήρων. Τέλος με βάση το σκεπτικό που ανακοίνωση ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, μεταξύ των άλλων προϋποθέσεων δεν διαταράσσονται όρια Δήμων, Νομών, Περιφερειών. Ρυθμίσεις για τις μεταφορές δημοτικών διαμερισμάτων θα υπάρξουν μετά την εφαρμογή του σχεδίου.

 Παρά τις πρόνοιες αυτές που εξηγούν τον χωροταξικό σχεδιασμό οι αντιδράσεις από μερίδα κατοίκων, αυτοδιοικητικών και άλλων φορέων της περιοχής είναι υπαρκτή για λόγους που έχουν εξηγηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα. Παρότι το σχέδιο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση μικρές είναι οι πιθναότητες κατά την ανταλλαγή των απόψεων να υπάρξουν αποκλίσεις καθώς το ίδιο σκεπτικό φαίνεται ότι διέπει και τους υπόλοιπους Δήμους της Χώρας. Άλλωστε ο Νομός της Ξάνθης δεν ανήκει στις 10 περιοχές της χώρας, όπου έχει παρουσιαστεί και εναλλακτικό σχέδιο που τέθηκε επίσης στη διαβούλευση.

 Τέλος ο χωροταξικός σχεδιασμός του Σχεδίου είναι μόλις μια λεπτομέρεια της διοικητικής μεταρρύθμισης που προβλέπει σειρά άλλων σημαντικών αλλαγών που στοχεύουν, σύμφωνα με την Κυβέρνηση σε περιορισμό της γραφειοκρατίας, μείωση του κόστους λειτουργίας των ΟΤΑ, εξορθολογισμό των δαπανών και της διάθεσης του προσωπικού, βελτίωση των υπηρεσιών στον πολίτη και, τέλος, αποκέντρωση υπηρεσιών-αρμοδιοτήτων-πόρων από την κεντρική διοίκηση προς τις αιρετές μορφές της αυτοδιοίκησης.

kalikratis_xanthi_statistika

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr