story_telling

Η Αφήγηση παραμυθιών στην εκπαίδευση και νοσηλευτική διαδικασία

18 Ιανουαρίου 201112:25

story_tellingΤη Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011, στις 18:00,  η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  Ξάνθης και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης με πρωτοβουλία των σχολικών συμβούλων και της υπεύθυνης Αγωγής Υγείας παρουσιάζουν τον αφηγητή-συγγραφέα κ. Δημήτρη Αβούρη στην ομιλία του με θέμα: Η Αφήγηση παραμυθιών στην εκπαίδευση και νοσηλευτική διαδικασία

Η τέχνη της αφήγησης των παραμυθιών έχει αποδειχθεί πως συμβάλλει στην εκτόνωση και ανακούφιση του μικρού ασθενή, καθώς η συμμετοχή στην ροή του μύθου και η ταύτιση με τους ήρωες επιτρέπουν στο παιδί να αντλήσει κουράγιο και δύναμη για να αντιμετωπίσει την κατάσταση της υγείας του.

Επίσης η διάλεξη επικεντρώνεται στα οφέλη της αφήγησης των παραμυθιών κατά την διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Τι είδους μηνύματα περνάνε τα παραμύθια στα παιδιά και πώς αυτά μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ο εκπαιδευτικός για να ξορκίσει φόβους, να προβάλλει ηθικές αρχές, να τονώσει την φαντασία, ή ακόμα και για να μεταδώσει γνώσεις.

Η επιλογή των κατάλληλων παραμυθιών, ο τρόπος απόδοσης και αφήγησής τους, ανάλογα με την κάθε περίπτωση, και οι δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει ο «παραμυθάς» στον χώρο της εκπαίδευσης και του νοσοκομείου είναι τα βασικά σημεία στα οποία θα σταθεί ο εισηγητής της διάλεξης.

 

Ο Δημήτρης Αβούρης είναι αφηγητής-συγγραφέας και εκδότης του περιοδικού «Το παραμύθι». Το 2000 ίδρυσε την μη κερδοσκοπική οργάνωση «ΟΝΑΡ- μέσω τέχνης για το άρρωστο παιδί».

  • Από το 2000 μέχρι σήμερα εργάζεται μαζί με τους συνεργάτες στο ογκολογικό νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού». Στα πλαίσια αυτά έχει αναπτύξει προγράμματα με την βοήθεια εθελοντών, χορηγών και σχολείων, που ανακουφίζουν και ενδυναμώνουν τα άρρωστα παιδιά.
  • Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια έχει ασχοληθεί με την αφήγηση των Ελληνικών παραμυθιών, τα οποία αναβιώνει πάντα μαζί με τους ακροατές-θεατές μέσα από παραμυθιακές συνευρέσεις σε όλη την Ελλάδα.
  • Είναι δημιουργός του πολιτιστικού χωριού «Σκαλιά» και του Θεάτρου Αβούρη, που ξεκίνησε την λειτουργία του το 1995. Έχει καταγράψει κι έχει εκδώσει 110 Ζακυνθινά παραμύθια σε ένα τρίτομο έργο. Έχει εργασθεί είκοσι πέντε χρόνια για το Θέατρο και έχει εκδώσει δύο τόμους με «Ομιλίες» 1997-98.
  • Έχει γράψει τα θεατρικά έργα: Για την ειρήνη μια φωλιά (για παιδιά), 1983, Το καντουνάκι, 1995, Για πιστρόφια του Κουτούζη, 1997, Ένα σώβρακο γεμάτο παραμύθια, 2000, Κλινική ποντικών, 2007,  Η μόνα Λίζα δεν έχει φρύδια, 2009.

 

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην «Καπναποθήκη Π», Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη.

 

 

Την προηγούμενη μέρα, Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011, ο κ. Δημήτριος Αβούρης θα συμμετάσχει στην παράσταση παραμυθιών που διοργανώνει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης.

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης από τις 18:00 έως τις 19:30.

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr