arnaki-kleftiko

Αρνάκι κλέφτικο

29 Ιανουαρίου 201212:08

arnaki-kleftikoΗ συνταγή αυτή συναντ’αται σε όλη σχεδόν την Ελληνική επαρχία, αλλά αποτελεί σπεσιαλιτέ της Πελοποννήσου. Υπάρχει και παραλαγή όπου αντί για γιαούρτι λιώνουμε κίτρινα τυριά.


{loadposition likebox}   {loadposition tweet}


συστατικά

1 1/2 κιλό αρνίσιο μπουτάκι

750 γρ. γιαούρτι

200 γρ. στάκα ή ξινή κρέμα

2 αυγά

2-3 σκελίδες σκόρδο

1/2 κιλό φύλλο κρούστας

μαργαρίνη για την πίτα

αλάτι και πιπέρι

οδηγίες

Ζητήστε από το χασάπη να σας βγάλει το κόκαλο από το μπούτι. Τεμαχίζετε το κρέας σε μεγάλα κομμάτια, τα οποία ξεπλένετε και στεγνώνετε καλά. Με ένα μυτερό μαχαίρι, ανοίγετε μικρές τρύπες στο κρέας και βάζετε σε κάθε μια από μια σκελίδα σκόρδο, κι αφού τα έχετε ήδη αλατοπιπερώσει.

Τρίβετε τα κομμάτια του κρέατος με το λεμόνι. Βάζετε το γιαούρτι, τα αυγά, την κρέμα και το αλάτι σε ένα μπολ και τα ανακατεύετε καλά. Βάζετε και τα κομμάτια του κρέατος μέσα στο μπολ μαζί με το γιαούρτι και τα αφήνετε για μια ώρα.

Βουτυρώνετε ένα ταψί μεσαίου μεγέθους. Αλείφετε ένα φύλλο με λειωμένο βούτυρο, το ίδιο κάνετε μετά και με τα υπόλοιπα, τα οποία ακουμπάτε το ένα πάνω στο άλλο.

Βάζετε το κρέας (όσα κομμάτια αντιστοιχούν σε μια μερίδα) στο μέσο του φύλλου, το οποίο μετά διπλώνετε. Επαναλαμβάνετε και με τα υπόλοιπα φύλλα χρησιμοποιώντας όλη τη γέμιση. Ρίχνετε από πάνω το υπόλοιπο βούτυρο και ψήνετε τα πουγκιά σε μέτρια φωτιά για μια ώρα. Όταν το κρέας γίνει τρυφερό, τότε είναι έτοιμο για να το βγάλετε από το φούρνο.

http://www.gourmed.gr

http://www.mpatzakidis.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr