Ανάμεικτα τα συναισθήματα, οριακό το αποτέλεσμα. Πολλοί συνδυασμοί (οκτώ) εκατοντάδες οι υποψήφιοι σύμβουλοι. Μετά από μια αγχωτική πρώτη Κυριακή όπου οι τρεις πρώτοι συνδυασμοί διεκδίκησαν την εκλογή στο νήμα, στην δεύτερη Κυριακή ο ΝΥΝ δήμαρχος Χαράλαμπος Δημαρχοπουλος διεκδίκησε ως πλειοψηφών για είκοσι ψήφους, την επανεκλογή του από τον δεύτερο Μανώλη Τσεπελη, πρώην αντιδήμαρχο του και επι σειρά ετών εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο. Τελικά επικράτησε ο δεύτερος, σπάζοντας την παράδοση που θέλει τον πλειοψηφώντα την πρώτη Κυριακή και εν ενεργεία δήμαρχο, να κερδίζει.
Ολική ανατροπή λοιπόν στο Δήμο Ξάνθης.
Πως φθασαμε λοιπόν ως εδώ; Ποιες ήταν οι αιτίες που διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα; Πως συμπεριφέρθηκε ο κάθε υποψήφιος και πως προδιέγραψε το αποτέλεσμα; Τι συνετέλεσε ώστε να επικρατήσει ο Μανώλης Τσέπελης;
Θα επιχειρήσουμε λοιπόν σήμερα μια ανάλυση βασισμένη στην στάση των επικεφαλής υποψηφίων των συνδυασμών προκειμένου να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα και εν τέλει να ερμηνεύσουμε όσο μπορούμε, την συμπεριφορά των εκλογέων σε ένα Δήμο όπως η Ξάνθη, ο οποίος διακρίνεται από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού που ο συνδυασμός τους διαμορφώνει ως επι το πλείστον το αποτέλεσμα. Οι κοινωνικές αυτές ομάδες, όπως ο κυρίως αστικός πληθυσμός (πόλη), ο Συνοικισμός του Δροσερού με τους ρομά και οι ομογενείς παλινοστουντες του Ευμοιρου και της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ, ενώ ξεχωριστό σημαντικό ρόλο παίζουν και οι οικισμοί της Σταυρούπολης και των Κιμμερίων. Οποίος επικρατήσει σε περισσότερες από δυο ομάδες πληθυσμού, στους συγκεκριμένους οικισμούς, αποκτά προβάδισμα.
Τι συνέβη λοιπόν σε αυτές τις εκλογές και κατά πόσο επηρέασε η προσωπικότητα και η συμπεριφορά εκάστου υποψηφίου το αποτέλεσμα ;
Ας δούμε πρώτα τον νυν δήμαρχο Χαράλαμπος Δημαρχοπουλο. Μπορεί το όνομα να παρέπεμπε σε βέβαιη εκλογή αλλά δυστυχώς δεν αρκούσε. Τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν ο Δήμαρχος που πέρασε και δεν ακούμπησε. Που είτε είχε ανύπαρκτο έργο, είτε δεν προέβαλλε καθόλου το έργο του. Όπως και να έχει, οι δημότες δεν γνωρίζαν τι συντελέσθηκε αυτήν την πενταετία και σαφώς δεν ένιωθαν την ανάγκη να υπερψηφίσουν τον εκλεγμένο δήμαρχο, αφού την πρώτη Κυριακή μετά βίας άγγιξε το 24%.
Προσωπικότητα χωρίς ακτινοβολία, με μηδενική παρουσία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, μηδενικές παρεμβάσεις σε ζητήματα μείζονος ενδιαφέροντος, διαχειρίστηκε απλώς ότι βρήκε, χωρίς να προσθέσει τίποτε. Οι τομείς της καθαριότητας και των υπηρεσιών προς τον δημότη υποβαθμίστηκαν, ενώ οι θορυβώδεις δράσεις των Λαογραφικών Γιορτών και των Γιορτών Παλιάς πόλης, πέρασαν χωρίς καμία αλλαγή χωρίς καμία νέα πινελιά. Η μεγαλύτερη αδυναμία του ήταν ότι δεν κατάφερε να ελέγξει τον συνδυασμό του με αποτέλεσμα να φυλλορροεί μέχρι το τέλος και να χάσει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο.
Αυτη η αδυναμία του φάνηκε ιδιαίτερα όταν δεν κατάφερε να αξιοποιήσει τον πλειοψηφωντα και πιο δραστήριο σύμβουλο του Μανώλη Τσεπελη και αφού τον παρόπλισε, στην συνέχεια τον έστρεψε εναντίον του καταφέρνοντας (γιατί περί κατορθώματος πρόκειται) να τον αναγκάσει να κατέβει υποψήφιος δήμαρχος, απέναντι του. Δυστυχώς αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων και υποδεέστερος των προκατόχων του Μπένη, Αμοιρίδη, Στυλιανιδη. Αν δεν κατάφερνεις να διαχειριστείς τον συνδυασμό σου, τότε απλά δεν είσαι ηγέτης και φυσιολογικά χάνεις.
Και έχασε, παρά το γεγονός ότι κέρδισε αποκλειστικά την κοινωνική ομάδα των ομογενών παλιννοστούντων εκλέγοντας δυο πρώτους δημοτικούς συμβούλους, και τμήμα του Δροσερού, ενώ είχε και την στήριξη του πρώην υπουργού Αλέκου Κοντού ο οποίος έκανε πολιτική επιλογή με τον νυν δήμαρχο, ακολουθώντας έμμεσα την γραμμή της Νέας Δημοκρατίας, κάνοντας έτσι την ήττα ακόμα πιο εκκωφαντική
.Στα μείον του επίσης, προστίθεται η ταύτιση του με γνωστό εκδότη της πόλης ο οποίος ανέβαλε την αποκλειστική του προβολή και όπως γινόταν πάντα στο παρελθόν, η υπερβολή και ο άκρατος και επιθετικός λαϊκισμός με τον οποίο έγινε η προβολή, απώθησε τον κόσμο αφού συσπείρωσε απέναντι του όλους όσους αποστρέφονται αυτού του είδους την εμπαθή και υπερβολική προσωπολατρεία από μέρους του συγκεκριμένου εκδοτικού συγκροτήματος.
Μανώλης Τσέπελης. Ένας υποψήφιος χωρίς γραμματικές περγαμηνές πανεπιστημίου αλλά με μια διαδρομή συνεχών επιτυχών εκλογικών αναμετρήσεων. Εκλέγεται από το 1990 ανελλιπώς δημοτικός σύμβουλος από την εποχή του αείμνηστου Φιλιππου Αμοιρίδη στις πρώτες πάντα θέσεις. Ηταν στρατιώτης όλων των προηγούμενων δημάρχων, υπηρετώντας τον Δήμο από όλες τις θέσεις του Αντιδημάρχου, προέδρου νομικών προσώπων του Δήμου, κοκ. Ένας υπερδραστήριος άνθρωπος με αυτογνωσία και υπερβάλλοντα ενθουσιασμό.
Δεν θα σκεφτόταν ποτέ να ηγηθεί ενός συνδυασμού, δεν είχε ποτέ τέτοιες βλέψεις, αν δεν τον ανάγκαζε η απαξιωτική συμπεριφορά του Δημαρχοπουλου, ο οποίος χωρίς ποτέ να αναγνωρίσει ότι ο Τσέπελης ήταν ο κύριος λογος της προηγούμενης εκλογής του ως δημάρχου, με τους 1000 περίπου ψήφους του ως σύμβουλος, του κέντρισε τον εγωισμό και τον οδήγησε να πάρει την απόφαση να διεκδικήσει τον Δήμο.
Ήξερε ότι όλοι οι υποψήφιοι ξεκινούσαν από την ίδια αφετηρία, καθως κανένας δεν είχε ευρύ πολιτικό κοινωνικό εκτόπισμα που να του δίνει κάποιο πλεονέκτημα, όπως συνέβαινε στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις αρα ήταν η κατάλληλη στιγμή να βγει μπροστά. Και το αισθητήριο του τον δικαίωσε. Κέρδισε γιατί έτρεξε περισσότερο, πλησίασε περισσότερο κόσμο, μπήκε σε περισσότερα σπίτια, και την τελευταία εβδομάδα αλώνισε κυριολεκτικά τον Δήμο. Η αμεσότητα του είναι το μεγαλύτερο όπλο του.
Στην δευτερη Κυριακή πήρε το προβάδισμα εκμεταλλευόμενος την ανυπαρξία -εφησυχασμό του Δημαρχοπουλου και τον φοβικό του περιορισμό στο γιαλινο πυργο του. Η νίκη του απέναντι σε συστήματα κατευθυνόμενων ψήφων (αν και ο οικισμός των ρομά και τα Κιμμερια είναι και δικός του προνομιακός χώρος) αποκτά διαστάσεις θριάμβου. Είναι η πρώτη φορά που θα κριθεί πλέον ως μαέστρος και όχι ως πρώτο βιολί. Θα δούμε αν έχει την ίδια ικανότητα, δεδομένων των βαριδίων που έχει από την εκλογή συμβούλων με προβληματική συμπεριφορά. Την αγάπη του κόσμου πάντως την εχει.
Και αυτός, όπως και ο Μπάμπης Δημαρχόπουλος, ταυτίστηκε με εκδότη που σαν συνέπεια είχε όλη η προεκλογική περίοδος – χωρίς να το επιδιώξει ο ίδιος είναι αλήθεια – κινήθηκε γύρω από κόντρες και πρωτόγνωρες καταστάσεις αλληλοκατηγοριών
Σαββας Μελισσοπουλος. Ο συνάδελφος του νυν δημάρχου κατάφερε να κινητοποιήσει νέους συμπολίτες μας, που ασχολήθηκαν για πρώτη φορά με την πολιτική, και ήρθε ως νέος αέρας να κάνει την διαφορά στην πολιτική σκηνή. Ήταν ο πιο οργανωμένος, ο πιο μεθοδικός, και παρα τα φοβικά σύνδρομα και τις ανασφάλειες του, κατάφερε να κινητοποιήσει τους Ξανθιωτες και να διεκδικήσει με αξιώσεις την δεύτερη Κυριακή την οποία έχασε για λίγους ψήφους.
Ο Μελισσοπουλος δεν είχε τους ώμους να σηκώσει την πόλη, αφού δεν έπεισε για τις ικανότητες του και δεν μπόρεσε να εμπνεύσει τους δημότες να κάνουν την υπέρβαση. Ταυτίστηκε με εκδοτικό συγκρότημα που επίσης τον πρόβαλε μονοδιάστατα, θέλοντας να ισοφαρίσει την τακτική Δημαρχοπουλου ενώ το μεγάλο του μειονέκτημα ήταν ότι άφησε να αιωρείται η φήμη ότι τον στήριζε ο τοπικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπουργός Γιαννακιδης.
Αυτό λειτούργησε αρνητικά και αποτρεπτικά για τον Ξανθιώτη πολίτη δημότη, ο οποίος κινείται γενικότερα σε πιο συντηρητικές λύσεις. Η αδυναμία του να διαχειρίστει με αξιοπρέπεια την ήττα του, καθιστά την συνολική προσπάθεια ημιτελή και ατελέσφορη. Τωρα του δίνεται μια μοναδική ευκαιρία να παίξει σημαντικό ρόλο στο νέο δημοτικό συμβούλιο, αφού είναι δεδομένο ότι η διοίκηση του δήμου με τον νέο δημοτικό κώδικα, απαιτεί σύμπραξη τουλάχιστον τριών συνδυασμών καθώς δεν αρκούν ούτε οι δυο πρώτοι. Πρέπει να συμμετάσχει στην διοίκηση του δήμου για να έχει λόγο ύπαρξης στις επόμενες εκλογές, διαφορετικά ως θεατής θα κάνει μια ήσυχη βολική τετραετία και θα τελειώσει πριν αρχίσει.
Παπαχρόνης Ιωάννης. Η έκπληξη των δημοτικών εκλογών με ποσοστό 15%.Είναι πράγματι εντυπωσιακό και μόνη η ιδιότητα του ως Προέδρου του Γηροκομείου Ξάνθης ή στον σύλλογο Αιμοδοτών, να δίνει σε κάποιον εκείνο το σκαλοπάτι να πατήσει για να ανεβεί τόσο ψηλά στην αποδοχή του κόσμου ώστε να διεκδικήσει το αξίωμα του δημάρχου, Είναι εντυπωσιακό διότι δεν είχε εκλεγεί ποτέ, ούτε ως δημοτικός σύμβουλος, ενώ δεν είχε, τουλάχιστον δεν έκανε γνωστη στο ευρύ κοινό, καμία δημοσια παρουσία, ουδεμία δημοσια παρέμβαση που να προιδεαζει για μια τέτοια δράση, δεν χει δώσει ποτέ στίγμα για να κριθεί.
Είναι πράγματι κορυφαία δημοκρατική κατάκτηση να διεκδικεί ο οποιοσδήποτε πολίτης την εκλογή σε δημοσιο αξίωμα αλλά εν πασει περιπτώσει στη κρίση του λαού πρέπει να θέτουμε κάποια δεδομένα, ένα βιογραφικό το οποίο θα αξιολογηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αναδεικνύει ιδιαίτερα χαρίσματα, τέτοια που να μπορούν να συγκριθούν με των υπολοίπων. Οφείλουμε όμως να αναγνωρίσουμε ότι η συγκρότηση του ψηφοδελτίου του συνδυασμού του κου Παπαχρονη ήταν υποδειγματική, και ο αριθμός των ψήφων και των εδρών που κατέλαβε, μια εξαιρετική επίδοση, δεδομένων των συνθηκών και του δεδομένου ότι αφενός ήταν η πρώτη φορά, αφετέρου δεν υπήρχε και κάποιος μηχανισμός που να υποστηρίζει την προσπάθεια του. Με αυτά τα δεδομένα, η πορεία του συνδυασμού κρίνεται απόλυτα επιτυχημένη, και είναι βέβαιο ότι θα έχει συνέχεια, αν βέβαια συνδυαστεί και με κάποια αξιόλογη παρουσία στο νέο δημοτικό συμβούλιο.
Πασχάλης Λύρατζης. Ήταν εξαιρετικα ευφυής η απόφαση του συγκεκριμένου, επίσης συμβούλου του κου Δημαρχοπουλου, να δημιουργήσει συνδυασμό δικό του και να διεκδικήσει την είσοδο στο νέο δημοτικό συμβούλιο ως αρχηγός συνδυασμού.Προλαβε να αυτονομηθεί στο τέλος, κάνοντας για μια ακόμη φορά εμφανή την αδυναμία του νυν δημάρχου να ελέγξει τον συνδυασμό του και αφού δεν ικανοποιήθηκε από τις προτάσεις των άλλων, σκέφτηκε και πολύ σωστά έκανε, να κινηθεί αυτόνομα, γνωρίζοντας βέβαια τις δυνατότητες του και έχοντας μετρήσει προφανώς τα κουκιά που θα του έδιναν εκείνο το μαξιλάρι για να μπει σίγουρα στο δημοτικό συμβούλιο και να διεκδικήσει ρόλο μόνος του, χωρίς άλλους ισοδυναμους μνηστήρες σε ένα μεγαλύτερο συνδυασμό. Σίγουρα δεν έχει το ειδικό βάρος για να γίνει δήμαρχος, έχει σίγουρα όμως την δύναμη να είναι υπολογίσιμος και ο αριθμός των ψήφων που κέρδισε ως συνδυασμός αποτελεί μεγάλο εφόδιο στην διαμόρφωση των νέων συσχετισμών στο δήμο Ξάνθης. Και αυτός όπως και ο Παπαχρόνης θα έχουν λόγο και παρουσία και στις επόμενες δημοτικές εκλογές.
Χατζηθεοδώρου Γεώργιος ΣΥΡΙΖΑ . Εκτέθηκε ως υποψήφιος με το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ως κομματικός υποψήφιος πήρε πραγματικά πολύ περισσότερα από όσα αναλογούσαν στο κόμμα του στον δήμο Ξάνθης (8%).. Εκτίμηση μας είναι ότι αν συνεργάζονταν με τον Μελισσοπουλο με κοινό συνδυασμό από την πρώτη Κυριακή, τώρα ενδεχομενως να είχαν εκλέξει τον δήμαρχο που θα ηγούνταν του συνδυασμού. Μάλλον έκανε ζημιά στους «προοδευτικούς», κεντροαριστερούς, πρώην ΠΑΣΟΚ ψηφοφόρους που είχαν να επιλέξουν ανάμεσα σε αυτόν και τον Μελισσοπουλο. Χωρις καμία προοπτική και χωρίς ονόματα κράχτες, είχε προδιαγεγραμμένη πορεία, αφού εισέπραξε και την κυβερνητική φθορά που σε έναν δήμο όπως η Ξάνθη είναι μεγάλη.
Βογιατζης Κωστας (ΚΚΕ) .Αναφορικά με τον υποψήφιο του ΚΚΕ, κάποια στιγμή αυτό το κόμμα πρέπει να εγκαταλείψει την μονολιθική αντιληψη που έχει για την κοινωνία και να βγει πιο ανοιχτά στον κόσμο ζητώντας ευρύτερη στήριξη. Αυτό θα γίνει επιλέγοντας υποψήφιους με διεισδυτικότητα σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα και τούτο διότι οι δημοτικές εκλογές δεν έχουν το ίδιο διακύβευμα με τις εθνικές.Εδω τίθενται υπό συζήτηση προβλήματα καθημερινότητας, σχέσεων μεταξύ δημοτών, καθαριότητα, περιβάλλον, πολιτισμός, κλπ. Σε αυτά τα καθημερινά ζητήματα δεν μπορείς να έχεις την ίδια απομονωμένη αντίληψη της κομμουνιστικής υπεροχής, δεν μπορείς να εξακολουθείς να ζητάς παρωχημένα πράγματα, και να επιθυμείς να απευθύνεσαι μόνο σε όσους σε ψηφίζουν κομματικά στις εθνικές εκλογές. Ειδικά όταν η παρουσία Κολλαρου στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο ήταν τόσο αξιόλογη, τόσο μετριοπαθής και ουσιαστική, δεν μπορείς να καις μια τέτοια επιτυχημένη παρακαταθήκη στο όνομα οιουδηποτε σοσιαλισμού, στο όνομα οιοσδήποτε εκλεκτικης σχέσης με την θεωρία του υπαρκτού σοσιαλισμού. Και αν αυτό είναι δύσκολο, τουλάχιστον κάνε μια αρχή και προσέγγισε τον δήμο με μια άλλη αντίληψη όπως ο Πελετίδης στην Πάτρα. Βρες έναν υποψήφιο του προοδευτικού χώρου και κάνε το βήμα. Η παρουσία του συνδυασμού στο δημοτικό συμβούλιο είναι απαραιτητη. Διότι έχει αποδείξει ότι γνώμονας του συνδυασμού είναι πάντα το συμφέρον της πόλης και των δημοτών. Όποτε εκτός των καλών προθέσεων που είναι αναμφισβήτητες ας γίνει και μια ευρύτερη προσπάθεια να ανοίξει ο συνδυασμός στην κοινωνία, ώστε να γίνει ευρύτερα αποδεκτός και γιατί όχι, πλειοψηφικός.
Η Ξάνθη έχει πλέον άλλον δημαρχο. Η ιδιαιτερότητα αυτού του δημοτικού συμβουλίου είναι ότι δεν είναι πλειοψηφικό. Αποτελείται από πολλές παρατάξεις που πρέπει για τις ανάγκες του συμφέροντος των πολιτών να ομονοήσουν και να συμπράξουν. Αυτό πρέπει να το καταλάβει πρωτίστως ο νέος Δήμαρχος και έπειτα οι υπόλοιποι επικεφαλής των συνδυασμών. Στείρα αντιπολίτευση και στείρα αντίδραση, δεν έχουν θέση γιατί αυτός που θα ζημιωθεί πρώτος, θα είναι ο Δήμος.
Πρέπει όλες οι παραταξεις να συμμετάσχουν στην διοίκηση του Δήμου για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για τον Δήμο. Ο νέος δήμαρχος πρέπει να μοιράζει την τράπουλα σε όλους όσους επιθυμούν να παίξουν ρόλο στο νέο δημοτικό συμβούλιο. Υπάρχουν νομικά πρόσωπα όπως η ΔΕΥΑ, οι Παιδικοί Σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, θεσμοί όπως οι Λαογραφικές Γιορτές και οι Γιορτές Παλιάς Πόλης που πρέπει να αναληφθούν από πρόσωπα των άλλων συνδυασμών, που θα συνεργαστούν για να προχωρήσουν οι δράσεις του Δήμου.
Όσοι διαγκωνίζονται από τον συνδυασμό του, για να καταλαβουν θέσεις, πρέπει να καταλαβουν ότι κανεις δεν θα στηρίξει την προσπάθεια τους γιατί απλά δεν έχουν την πλειοψηφία. Δήμαρχος εκλέχτηκε μεν, αλλά με λίγους συμβούλους που σημαίνει ότι διοίκηση δεν μπορεί να ασκήσει αν δεν το επιτρέψουν οι άλλοι συνδυασμοί. Και οι άλλοι συνδυασμοί πρέπει να καταλαβουν ότι η θεωρία του ώριμου φρούτου, ή της εκ του μακρόθεν παρατήρησης των δρώμενων στο δήμο δεν θα αποδώσει. Η φιλοσοφία του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ είναι να οδηγήσει την διοίκηση του δήμου σε ευρύτερα σχήματα συνεργασίας δυνάμεων, υπό την εποπτεία ενός δημάρχου ουσιαστικά κοινής αποδοχής. Όσοι έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους, περιμένουν να δικαιωθούν.
Αν οι Έλληνες είναι λαγοί που δεν γίνονται κοπάδι, όπως λέει η ελληνική παροιμία, μένει να το δούμε στην πράξη. Αν η κουλτούρα του Έλληνα δεν επιτρέπει συνεργασίες τότε σύντομα θα βρεθούμε μπροστά στο αδιέξοδο και την ανάγκη νομοθετικής βελτίωσης της κατάστασης. Ως τότε ο δημος θα έχει χάσει ευκαιρίες. Δημαρχοπουλος, Μελισσοπουλος, Παπαχρόνης, Λυρατζής και Βογιατζης, πρέπει να αναλάβουν την διοίκηση στα νομικά πρόσωπα του δήμου και να βοηθήσουν ώστε διάφανα και αξιοκρατικά θα οδηγηθεί ο δημος στο αύριο με προοπτική και ελπίδα.
Διαφορετικά ο δημος θα βουλιάξει στην γκρίνια και στην ανυποληψία όπως ήταν και στο απερχόμενο δημοτικό συμβούλιο, που αδυνατούσαν να συνεννοηθούν ακόμη και στα πιο απλά ζητήματα. Όσο για την εύκολη κριτική από τον καναπέ, για όσους δεν είναι ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα, η απάντηση είναι ότι δεν δικαιούνται να ομιλούν. Διότι με 60% και πλέον αποχή, με εκατονταδες υποψήφιους συμβούλους και οκτώ υποψήφιους δημάρχους, οι επιλογές ηταν πολλές συνεπώς ουδείς δικαιούται να διαμαρτύρεται. Έχουμε δημαρχο και έχουμε δημοτικούς συμβούλους αυτούς που επιλέξαμε. Με αυτούς θα πορευτούμε και θα αναμένουμε να δούμε αν η επιλογή ή η αποχή μας θα μας δικαιώσει, αρκεί να μην χάσει η πόλη μας.