Το λίπος στην κοιλιά αυξάνει τις πιθανότητες αιφνίδιου καρδιακού θανάτου σε παχύσαρκους ανθρώπους, ανακάλυψε νέα έρευνα.
Ο ερευνητής Dr. Selcuk Adabag, του πανεπιστημίου της Μινεσότα, δήλωσε ότι η αναλογία μέσης -γοφών ενδιαφέρει ακόμα περισσότερο από τον ΔΜΣ όσον αφορά τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο.
Η παχυσαρκία, μέτριος παράγοντας κινδύνου για αιφνίδιο καρδιακό θάνατο και τα σώματα με σχήμα μήλου, συχνά συμβαδίζουν.
Ο Adabag, δήλωσε ότι η σημασία της έρευνας έγκειται στο ότι δείχνει πως η κοιλιακή παχυσαρκία είναι ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, ακόμα και όταν ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και η στεφανιαία νόσος.
Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν χθες στο συνέδριο του Heart Rhythm Society στη Βοστόνη.
Ο Adabag εξέτασε στοιχεία περισσότερων των 15.000 ανθρώπων με μέση ηλικία τα 54 χρόνια. Σε 13 χρόνια, περισσότεροι από 300 άνθρωποι πέθαναν από αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. Έχοντας λάβει υπόψη την ηλικία, το φύλο, τη φυλή, την εκπαίδευση, το κάπνισμα και το οικογενειακό ιστορικό καρδιοπάθειας, ανακάλυψε ότι ο ΔΜΣ, η περίμετρος μέσης και η αναλογία μέσης-γοφών συνδέονταν με αιφνίδιο καρδιακό θάνατο.
Όταν έλαβε υπόψη παθήσεις που εμφανίζονταν μαζί όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η καρδιακή ανεπάρκεια και η υψηλή χοληστερόλη LDL, μεταξύ άλλων προβλημάτων, μόνο η αυξημένη αναλογία μέσης -γοφών συνδεόταν ακόμα με κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.
Ο Adabag εικάζει ότι η περιοχή που συσσωρεύεται το λίπος είναι σημαντική για τον κίνδυνο της καρδιάς. Το λίπος στην κοιλιά εκλύει ουσίες φλεγμονής, που συνδέεται με προβλήματα καρδιάς.
Η Dr. Suzanne Steinbaum, του Lenox Hill Hospital στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι τα ευρήματα είναι ενδιαφέροντα. Σημείωσε ότι υπάρχει η πεποίθηση ότι αυξημένη αναλογία μέσης-γοφών συνδέεται με παθήσεις όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Ωστόσο ποτέ πρωτύτερα δεν είχε κατανοηθεί ποια ήταν η σχέση με τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο.
Η αναλογία μέσης- γοφών μπορεί να βελτιωθεί με άσκηση και διατροφή-έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
Η Steinbaum δήλωσε ότι η άσκηση είναι πολύ σημαντική. Όσοι έχουν μεγάλη κοιλιά μπορεί πιθανόν να καταναλώνουν πολλούς απλούς υδατάνθρακες, όπως αυτοί που βρίσκονται σε κατεργασμένες γλυκές τροφές.
Αν και η έρευνα αποκάλυψε σχέση μεταξύ κοιλιακού λίπους και καρδιακού κινδύνου δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.
Στοιχεία που παρουσιάζονται σε συνέδρια θα πρέπει να θεωρούνται προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν σε ιατρικό περιοδικό.
Πηγή : iatronet.gr
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies, για την συλλογή στατιστικών στοιχείων και την διασφάλιση της καλύτερης εμπειρίας σας.
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Tι είναι τα Cookies;