revma_kovetai_620

Γ.Κολλάρος: Είναι πράγματι ευαίσθητοι οι Δήμοι;

10 Δεκεμβρίου 201321:41

 Με το δικό του τρόπο σχολιάζει ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Ξάνθης, το γεγονός ότι ο Δήμος Ξάνθης εμφανίζεται τον τελευταίο καιρό πρόθυμος να συνεργαστεί για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των διακοπών ρεύματος σε νοικοκυριά με οφειλές.

Αναλυτικά αναφέρει:

Όταν έγινε η τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής το μεσημέρι της 4ης Δεκεμβρίου η μικρή Σάρα δεν ζούσε πια. Όταν θα γίνει η επόμενη, η χώρα θα έχει «απαλλαγεί» κι από τη Σέρβα μάνα της η οποία απελαύνεται γιατί ήταν άνεργη και το σπίτι  που έμεναν δεν ηλεκτροδοτούνταν.

Η Λαϊκή Συσπείρωση έβαλε στην τελευταία συνεδρίαση το ζήτημα των κομμένων ρευμάτων, των επερχόμενων κατασχέσεων και των ανεμβολίαστων παιδιών σχολικής ηλικίας. Ζητήθηκε να υπάρξει παρέμβαση με πρωτοβουλία των επικεφαλής των παρατάξεων. Αντ’ αυτού υπεδείχθη να κάνουν τα αντίστοιχα βήματα οι κ. Φανουράκης και Κολλάρος. Στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η ευαισθησία θα ξεχειλίζει αφού πλέον όλοι συμφωνούν ότι δεν μπορεί να υπάρχουν φτωχά σπίτια χωρίς ρεύμα.

Εμείς λέμε ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να υπάρχουν φτωχοί άνθρωποι, αλλά αυτό δεν είναι στα σχέδια των καπιταλιστών, ούτε καν των αριστερών ρευμάτων στην αξιωματική αντιπολίτευση ή στην μέχρι προ ολίγου καιρού Κυβερνώσα Αριστερά (η οποία καθόλου δεν έθιξε το χαράτσι).

Να λοιπόν που οι δήμοι εμφανίζονται θετικοί στο να συλλέξουν στοιχεία νοικοκυριών στα οποία έχει κοπεί το ρεύμα, με στόχο την επανασύνδεση. Με αφορμή το ανθρώπινο δράμα στο Κορδελιό -κάτι που αφορά χιλιάδες άλλα λαϊκά σπίτια σε όλη τη χώρα και βέβαια στην Ξάνθη- οι εκπρόσωποι της Τοπικής Διοίκησης ανταποκρίθηκαν σε αυτήν την πρόταση που έπεσε στο τραπέζι από την κυβέρνηση και συζητήθηκε σήμερα σε υπουργική σύσκεψη. Και επειδή αυτή η υπόθεση θα απασχολήσει κατά πώς φαίνεται την επικαιρότητα το επόμενο διάστημα, ενώ δεν αποκλείεται πάνω σε αυτήν να «επενδυθεί» το στήσιμο ενός κοινωνικού προφίλ κυβέρνησης, δήμων και ΔΕΗ, καλό είναι να αναφέρουμε ορισμένα στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι η υποκρισία και ο εμπαιγμός δεν έχει όρια.

Με τη σειρά, λοιπόν:

1. Στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, που πληρώνουν τα νοικοκυριά, είναι ενσωματωμένα τα λεγόμενα ανταποδοτικά τέλη. Δηλαδή, τα τέλη και οι φόροι που επιβάλλουν οι δήμοι σε όλη τη χώρα με την αιτιολογία ότι με αυτά τα χρήματα θα κάνουν έργο στους τομείς της καθαριότητας και τον ηλεκτροφωτισμό. Η λογική της επιβολής αυτών των τελών μέσω της ΔΕΗ είναι η σίγουρη είσπραξή τους, αφού αν κάποιος δεν πληρώσει τότε θα κοπεί το ρεύμα…

2. Τα προηγούμενα χρόνια, όταν το τιμολόγιο του ρεύματος ήταν πιο φτηνό και δεν είχε επιβληθεί το χαράτσι για τα ακίνητα, υπήρχαν καταναλωτές που δεν μπορούσαν να καταβάλλουν τα υπέρογκα τέλη και προτιμούσαν να πληρώνουν μόνο το ρεύμα, για να μην κοπεί. Πάγια πρακτική των δήμων της χώρας, απέναντι σε αυτό ήταν: Να επιδιώκουν μέσω της ΔΕΗ την πίεση προς τους καταναλωτές για να πληρώσουν, πράγμα που σήμαινε ακόμα και διακοπή ρεύματος. Εάν δεν το κατάφερναν αυτό, έστελναν ειδοποιητήρια στους «ασυνεπείς» δημότες και εάν δεν τα πλήρωναν, τότε βεβαίωναν το χρέος στην εφορία και προχωρούσαν ακόμα και σε κατάσχεση…

3. Έχει ενδιαφέρον η δήλωση του προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ. Λέει για το ζήτημα της συνεργασίας ΔΕΗ-Δήμων: «Μπορούμε να παρέμβουμε γιατί υπάρχει έννομο συμφέρον, δεδομένου ότι όταν κάποιος δεν πληρώνει τη ΔΕΗ, οι δήμοι δεν εισπράττουν τα ανταποδοτικά τέλη τα οποία χρεώνονται μέσω των λογαριασμών της». Τι ακριβώς εννοεί; Μήπως η δημιουργία ενός μηχανισμού μέσω των δήμων θα έχει ως στόχο το να εντοπιστούν και πιο εύκολα όλοι οι οφειλέτες ανταποδοτικών τελών;

4. Θυμίζουμε στους Ξανθιώτες την περιβόητη επιτροπή που είχε θεσμοθετηθεί (συμμετείχε αστυνομικός, έφορος και διάφοροι άλλοι) για να ελέγχει «ειδικές περιπτώσεις», ώστε να μην επιβάλλεται το χαράτσι ακινήτων μέσω της ΔΕΗ. Στην πραγματικότητα, αυτή η επιτροπή έπαιξε ρόλο για να αποκλείει περισσότερους από την απαλλαγή του φόρου. Εάν κάποιος πληρούσε όλα τα κριτήρια που είχαν μπει, θα ήταν σπάνιο εάν είχε σπίτι να μείνει είτε με είτε χωρίς ρεύμα…

Αναφέρουμε όλα τα παραπάνω γιατί η πείρα έχει δείξει πως για τα λαϊκά νοικοκυριά δεν μπορεί να είναι αποκούμπι εκείνος που με το ένα χέρι κόβει το ρεύμα και με το άλλο πουλά «φιλανθρωπία». Δεν μπορεί να είναι στήριγμα εκείνος που με το ένα χέρι επιβάλλει φόρους και εκβιάζει με διακοπή ρεύματος για να εισπράξει με το άλλο τα ανταποδοτικά τέλη.

Η εμπειρία έχει δείξει ότι οι εργαζόμενοι από την πρώτη στιγμή που απειλούνται με κατασχέσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας, διακοπές ρεύματος κ.ά. πρέπει να απευθύνονται στα σωματεία, στις Λαϊκές Επιτροπές.

Παράδειγμα χαρακτηριστικό του μεταλλεργάτη στο Πέραμα, που για χρέος στην ΕΥΔΑΠ, επιχείρησαν να βγάλουν στο σφυρί το σπίτι του. Απευθύνθηκε αμέσως στο σωματείο του και οδήγησε ακαριαία σε οργανωμένη, συλλογική αντίδραση και παρέμβαση, με αποτέλεσμα να μην περάσει η κατάσχεση..

Παραδείγματα πολλά και από τη δράση των Λαϊκών Επιτροπών στην Ξάνθη όχι μόνο για την ηλεκτροδότηση αδύναμων συμπολιτών, αλλά και για την κατάργηση όλων των διοδίων, για τα παράλογα χρέη προς την εφορία, για τις απειλές για κατασχέσεις, για την καθυστέρηση των επιτροπών πιστοποίησης της αναπηρίας, για την ικανοποίηση του αιτήματος των νέων ζευγαριών να μπορούν να πηγαίνουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς, για την Δωρεάν Παροχή Υγείας (κατάργηση του εισιτηρίου στο Νοσοκομείο), Παιδείας (Δωρεάν Μετακίνηση Μαθητών Μοίρασμα βιβλίων και όχι φωτοτυπιών) και Πρόνοιας (Στήριξη του θεσμού της Φροντίδας στο Σπίτι, Ψυχολογικό Κέντρο Ξάνθης).

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr