Γιατί η Θεσσαλονίκη εισέρχεται σε πόλεμο. Του Λάζαρου Χατζηνάκου

21 Ιουλίου 201515:22

Από το ΑΠΕ/ΜΠΕ :Ένας ανελέητος πόλεμος δεν έχει απασχολήσει τον ελληνικό Τύπο, ακόμη και τα social media στην Ελλάδα. Τον έχουν κηρύξει οι ηγεσίες των πιο σημαντικών πόλεων στην Ευρώπη και στον κόσμο. Σκοπός τους είναι να προσελκύσουν δημιουργούς, κυρίως νέους, από όλους τους χώρους: Το επιχειρείν, την επιστημονική έρευνα, τις τέχνες.

Καθημερινά, οι στρατηγικές τους εμπλουτίζονται και αναδιαμορφώνονται, τοπικές αρχές, επιμελητήρια και πανεπιστήμια ενισχύουν τους δεσμούς τους, έξυπνες ιδέες και καινοτομίες προστίθενται για να οδηγήσουν στη θεαματική αναβάθμιση του περιβάλλοντος σε γειτονιές υπό ανάπλαση.

Οι ελληνικές πόλεις έχουν να διανύσουν μακρύ δρόμο προς την ωριμότητα. Καθώς κυριάρχησαν επί χρόνια οι έριδες μεταξύ των αιρετών για την πρωτοκαθεδρία τους στα διαχειριστικά ζητήματα. Ακραίο παράδειγμα η Θεσσαλονίκη, όπου το πέρασμα του Ισπανού αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα αντιμετωπίστηκε ως ιός προς καταπολέμηση.

Σήμερα, δεν έχει γίνει ακόμη ορατό ότι υπάρχει μία ενδιαφέρουσα κινητικότητα στις πόλεις μας. Από κάτω προς τα πάνω. Είναι οι ίδιοι οι πολίτες που δικτυώνονται και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες στις γειτονιές, υπερβαίνοντας σε ταχύτητα, φαντασία και διαύγεια τις δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στο τρίπτυχο «Πολιτισμός – Τουρισμός – Καινοτομία» υπάρχουν δεκάδες πολυπληθείς ομάδες στο Facebook που επιτελούν έργο.

Πλέον στη σκληρή ελληνική πραγματικότητα, με τις κρατικές δομές υπό κατάρρευση και την αυτοδιοίκηση σε καθεστώς οικονομικής ασφυξίας, αυτές οι πρωτοβουλίες των πολιτών καταλήγουν σε ανθρώπινα δίκτυα. Μπορούν να «διασχίσουν» την πόλη, να ενεργοποιήσουν την κοινωνική καινοτομία και να συγκροτήσουν οάσεις δημιουργικότητας.
Μέσα από μικροχορηγίες καταστημάτων, το υστέρημα των κατοίκων και πολλή εθελοντική δουλειά, προκύπτουν νέοι θεσμοί και οι διαδικτυακοί προβληματισμοί μεταφέρονται και δοκιμάζονται στη ζώσα πραγματικότητα.

Η Θεσσαλονίκη μόνον μια πόλη θα μπορούσε να έχει ως πρότυπο στον αδυσώπητο διεθνή ανταγωνισμό: Την Βαρκελώνη. Η καταλανική πρωτεύουσα είναι μια «έξυπνη» πόλη, με δομές ηλεκτρονικής Δημοκρατίας, ενώ παράλληλα διαθέτει δεκάδες κινήματα νέων ανθρώπων που δίνουν τη δική τους απάντηση στην Κρίση. Η μακεδονική πρωτεύουσα, εδώ και πέντε χρόνια, έχει αρχίσει να ωριμάζει και πρέπει να επιταχύνει τα βήματά της.

* Ο Λάζαρος Χατζηνάκος είναι δημοσιογράφος

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr