Μαρμελάδα μήλα-ginger

8 Σεπτεμβρίου 201011:48

marmelada_mhlaΘα το ξαναπώ για ακόμη μία φορά ότι ζούμε σε μια απίθανη χώρα, που μας προσφέρει μέσα σε όλα τα άλλα και υπέροχα φρούτα.

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό μήλα
1 κιλό άσπρη κρυσταλλική ζάχαρη
½ λίτρο νερό
300γρ. φρέσκια ρίζα ginger (ginger θα βρείτε σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ)
1 κουταλάκι του γλυκού ginger σε σκόνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεφλουδίστε το ginger και κόψτε το σε κομμάτια, πλύνετε, ξεφλουδίστε τα μήλα και κόψτε τα σε φέτες αφαιρώντας φυσικά τα κουκούτσια. Αφού τα πολτοποιήσετε όλα μαζί στο μπλέντερ, βάλτε τα σε μια κατσαρόλα με το νερό και σε μέτρια φωτιά φέρτε τα σε βρασμό. Η διαδικασία αυτή θα πάρει περίπου μία ώρα. Όταν φθάσει το σημείο βρασμού προσθέστε τη ζάχαρη και βράστε τη μαρμελάδα σε μέτρια φωτιά για άλλα 30 λεπτά περίπου.
Στο τέλος προσθέστε και το ginger σε σκόνη και απομακρύνετε τη μαρμελάδα από το μάτι της κουζίνας.
Ελέγξτε την πυκνότητα της μαρμελάδας ως εξής: έχετε ένα κουτάλι σούπας μέσα σε ένα ποτήρι με παγωμένο νερό. Πάρτε μισή κουταλιά από τη μαρμελάδα και αφήστε την να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Αν είναι όσο πηκτή επιθυμείτε, είναι έτοιμη. Αλλιώς βράστε την ακόμη λίγο.
Αφήστε τη μαρμελάδα να «σταθεί» για 5 λεπτά προτού γεμίσετε τα βάζα, αφήνοντας περίπου ½ εκατοστό κενό από το καπάκι. Μην ξεχνάτε ότι τόσο τα βάζα όσο και τα καπάκια πρέπει να είναι πολύ καλά πλυμένα, αποστειρωμένα (τα βράζουμε σε νερό) και λίγο πριν τα χρησιμοποιήσετε τα ζεματάτε με καυτό νερό και τα βάζετε ανάποδα σε μια καθαρή πετσέτα, μέχρι να τα χρησιμοποιήσετε. Κλείστε τα βάζα με τα καπάκια και παστεριώστε τα στη χύτρα ταχύτητας σύμφωνα με τις οδηγίες της ή τοποθετήστε τα σε μια κατσαρόλα, καλύψτε τα με νερό μέχρι ύψος 2 εκατοστών πάνω από τα καπάκια και βράστε τα για 5-10 λεπτά(χρόνος που μετράει από την ώρα που έχει αρχίσει ο βρασμός). Ξεκινήστε να βγάζετε ένα- ένα τα βάζα από την κατσαρόλα μετά το πέρας των αρχικών 5 λεπτών. Αφήστε τα βάζα να κρυώσουν προτού τα αποθηκεύσετε σε ξηρό και σκοτεινό μέρος ή στο ψυγείο.

Tip: -Τα μήλα είναι φρούτα πολύ πλούσια σε πηκτίνη, έτσι δεν υπάρχει λόγος χρησιμοποίησης έξτρα πηκτίνης.
-Στη θέση του ginger θα μπορούσατε να αρωματίσετε τη μαρμελάδα προσθέτοντας κανέλα και γαρύφαλλο. Για 1 κιλό μήλα προσθέστε μαζί με τα μήλα και το ginger ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλλα και 4 ολόκληρα γαρύφαλλα. Προτού μεταφέρετε τη μαρμελάδα στα βάζα, μην ξεχάσετε να αφαιρέσετε τα γαρύφαλλα.

Αλίκη Μάρα
Οινολογία- Γευσιγνωσία- Art of living

http://www.yumm.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr