Γονίδιο καθορίζει πόσο σοβαρά αρρωσταίνουμε από γρίπη

9 Σεπτεμβρίου 201522:00

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν μεταλλαγές σε ένα γονίδιο οι οποίες καθορίζουν πόσο σοβαρά θα αρρωστήσει κανείς εάν μολυνθεί από ιούς, όπως αυτός της γρίπης.

Το γονίδιο θα μπορούσε να αποτελέσει τον στόχο νέας γενιάς αντιϊικών φαρμάκων, είπαν οι επιστήμονες στο Βρετανικό Φεστιβάλ Επιστήμης (BSF) του Μπράντφορντ όπου μίλησαν για την ανακάλυψή τους.

Όπως εξήγησε ο δρ Πωλ Κέλλαμ, καθηγητής Ιογενούς Παθογένεσης στο UniversityCollege του Λονδίνου (UCL), η ανάλυση του DNA ασθενών οι οποίοι είχαν αρρωστήσει έπειτα από μόλυνση με ιό γρίπης των πτηνών ή γρίπης των χοίρων αποκάλυψε ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους και ένα γονίδιο που ονομάζεται IFITM3.

Οι ασθενείς που είχαν μία συγκεκριμένη μεταλλαγή του γονιδίου είχαν πολλαπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν σοβαρή και μερικές φορές μοιραία νόσο.

Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν στη συνέχεια πως όταν το IFITM3 ήταν αδρανοποιημένο, τα ζώα πάντοτε εκδήλωναν σοβαρή γρίπη όταν τα εξέθεταν σε οποιονδήποτε ιό της.

Άλλα πειράματα έδειξαν ότι το ίδιο γονίδιο προστατεύει από και από πλήθος άλλων ιών, συμπεριλαμβανομένου αυτών που προκαλούν Έμπολα, δάγγειο πυρετό και κίτρινο πυρετό.

«Το γονίδιο IFITM3 ως φαίνεται δρα ενισχύοντας τα τοιχώματα των ανθρώπινων κυττάρων, τα οποία οι ιοί χρησιμοποιούν ως “σημεία εισόδου” για να μας μολύνουν και να αναπαραχθούν», είπε ο δρ Κέλλαμ.

Και εξήγησε πως η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να έχει δύο σημαντικές εφαρμογές στην Ιατρική.

Η πρώτη είναι ως διαγνωστικό τεστ: σε μία επιδημία γρίπης, οι γιατροί θα μπορούσαν να κάνουν ένα γρήγορο τεστ DNA στους ασθενείς για να δουν εάν η κατάσταση του IFITM3 είναι τέτοια που να τους θέτει σε κίνδυνο σοβαρής νόσου, ώστε να υποβληθούν κατά προτεραιότητα σε θεραπεία.

Ως διαγνωστικό τεστ θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε εξατομίκευση των αντιγριπικών εμβολιασμών. Οι ισχύουσες οδηγίες λ.χ. συνιστούν σε όλους τους ηλικιωμένους, τις εγκύους και τους χρονίως πάσχοντες να εμβολιαστούν, αλλά με τον έλεγχο του IFITM3 θα μπορούσαν να εμβολιάζονται μόνο όσοι κινδυνεύουν αν αρρωστήσουν.

Η δεύτερη πιθανή εφαρμογή θα ήταν στην επινόηση νέας γενιάς αντιϊικών φαρμάκων, τα οποία θα ενισχύουν τα κυτταρικά τοιχώματα διεγείροντας την παραγωγή μιας πρωτεΐνης που παράγει το IFITM3 και θα αναχαιτίζουν αποτελεσματικά πολλούς διαφορετικούς ιούς.

Πηγή: ygeia.tanea.gr

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr