Η τουρκική λίρα «γκρεμίζεται» και οι Τούρκοι χτίζουν σε Θάσο και Καβάλα!

25 Μαΐου 201810:34

Η υποτίμηση της λίρας Τουρκίας εκτιμάται ότι έχει δύο διαφορετικές και αντίθετες επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό και ειδικότερα στον τουριστικό κλάδο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του voria.gr, από τη μία πλευρά ενισχύει στις επενδύσεις Τούρκων επιχειρηματιών στον ξενοδοχειακό κλάδο, κυρίως στην παραλιακή ζώνη της Καβάλας αλλά και στη Θάσο, ενώ από την άλλη πλευρά επηρεάζει αρνητικά την έλευση Τούρκων τουριστών.

Παράγοντες που γνωρίζουν τον τουριστικό κλάδο αλλά και την αγορά ακινήτων στην Περιφέρεια, αναφέρουν ότι αρκετοί μεσαίου μεγέθους Τούρκοι επιχειρηματίες και πρώην στελέχη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, επενδύουν σε μικρά ξενοδοχεία και σύγχρονα συγκροτήματα ενοικιαζομένων δωματίων, επιλέγοντας ως επί το πλείστον την κατασκευή νέων μονάδων, αντί της αγοράς υφισταμένων κτιρίων.  

Σύμφωνα το δημοσίευμα, αυτές οι επενδυτικές κινήσεις, περίπου 20 τον αριθμό, αφορούν μικρές μονάδες των 20-30 δωματίων και οι περισσότερες βρίσκονται στη Θάσο αλλά και κάποιες στην παραλιακή ζώνη της Καβάλας. Το ενδιαφέρον όμως από τουρκικής πλευράς, επενδυτικά, επεκτείνεται και στην πόλη της Καβάλας, όπου μάλιστα έχει αγοραστεί πολυκατοικία με σκοπό να μετατραπεί στο κτίριο ενοικιαζόμενων δωματίων.

Οι τουριστικές επενδύσεις σε Καβάλα και Θάσο, σε μεγάλο βαθμό γίνονται από ξένα κεφάλαια, από επιχειρηματίες Βούλγαρους, Ρώσους και Τούρκους, καθώς οι περιοχές είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στους Βαλκάνιους και τους ανατολικοευρωπαίους τουρίστες, ενώ ειδικά η Αλεξανδρούπολη είναι γνωστό, ότι τουριστικά, ζει από τους Τούρκους επισκέπτες.

Σε ό,τι αφορά τη φετινή σεζόν και παρά τις περισσότερες συνδέσεις εξωτερικού του αεροδρομίου Καβάλας «Μέγας Αλέξανδρος», παρατηρείται μείωση του αριθμού του εισερχόμενου τουρισμού, οδικού και αεροπορικού. Η κάμψη αυτή, σε ό,τι αφορά τον τουρισμό από Τουρκία, σαφώς και συνδέεται με τη μεγάλη και συνεχιζόμενη πτώση της τουρκικής λίρας.

Οι εκδρομές και οι διακοπές εκτός Τουρκίας, γίνονται πλέον ακριβότερες για τους Τούρκους πολίτες, ενώ και το κλίμα ανασφάλειας περί την πορεία της τουρκικής οικονομίας, δεν ευνοεί δαπάνες για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Το νόμισμα όμως έχει πάντοτε δύο πλευρές και, η άλλη πλευρά δείχνει, πως όσοι είχαν πληροφόρηση για την επιδείνωση της τουρκικής οικονομίας και φυσικά είχαν τις οικονομικές δυνατότητες, επέλεξαν σε κάποιες περιπτώσεις να επενδύσουν τα χρήματά τους σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον, σαν αυτό που παρέχει η Ελλάδα και σε έναν κλάδο σε ανάπτυξη, όπως είναι ο τουρισμός.   

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr