mana_korh

Καλή μαμά ή Καλή φίλη;

14 Φεβρουαρίου 201216:32

mana_korhΟ ρόλος της μητέρας είναι εξαιρετικά περίπλοκος και περιλαμβάνει ένα σωρό ιδιότητες, από τροφός μέχρι «λοχίας». Και κάπου εκεί ανάμεσα σε όλα πρέπει να στριμωχτεί και ο ρόλος της μαμάς-φίλης. Όσες μεγαλώνουμε παιδιά ξέρουμε πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι να βρεις την ισορροπία ανάμεσα στο «μαμά» και στο «φίλη.


{loadposition likebox}   {loadposition tweet}

Όταν τα παιδιά είναι μικρά, η μαμά είναι ο προστάτης και αυτή που τους παρέχει τα πάντα. Μαθαίνουν ότι η μαμά είναι κάπου εκεί κοντά για να δώσει απαντήσεις, βοήθεια και αγάπη. Καθώς όμως μεγαλώνουν, ο ρόλος της μαμάς αρχίζει να αλλάζει.

Ο «μπελάς» της εφηβείας

Μπαίνοντας τα παιδιά στην εφηβεία συχνά βλέπουν τη μαμά (και τον μπαμπά) σαν τον «εχθρό». Οι γονείς είναι αυτοί βάζουν όρους και περιορισμούς και απαιτούν υπακοή, σε μια φάση που τα παιδιά θέλουν να διευρύνουν τους ορίζοντές τους. Και τότε είναι που η μάχη ξεκινά, τότε είναι που τα παιδιά αρχίζουν να κρατούν μυστικές τις φιλίες τους, τα ενδιαφέροντά τους και το που βρίσκονται. Και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ακόμα περισσότερες συγκρούσεις. 

Τότε είναι που η μαμά προσπαθεί να βάλει άλλη  μια «παράμετρο» στον ρόλο της, αυτόν της «φίλης», ελπίζοντας ότι το παιδί της θα την εμπιστευτεί και θα την δει σαν κάποιον αξιόπιστο φίλο και όχι σαν γονεϊκή φιγούρα.

Η μαμά – φίλη

Καταφέρνοντας να γίνει μια «κουλ» μαμά που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη του παιδιού της, τα πλεονεκτήματα είναι πολλά. Το παιδί θα στραφεί με ευκολία στη μαμά-φίλη για να ρωτήσει ακόμα και «δύσκολες» ερωτήσεις και θα πάρει ώριμες, εμπεριστατωμένες απαντήσεις που σίγουρα θα το κάνουν να αντιμετωπίσει πιο σωστά αυτούς τους νέους ορίζοντες που λέγαμε πιο πάνω, και που μπορεί να είναι το σεξ, το αλκοόλ ή ακόμα και τα ναρκωτικά. Ωστόσο η μαμά-φίλη συχνά ακούει πράγματα που δεν ήταν προετοιμασμένη να ακούσει και ίσως σοκαριστεί. Αυτό όμως θέλει πραγματικά, διαχείριση σε ατομικό επίπεδο.

Τα μειονεκτήματα

Μπορεί η μαμά που έχει καταφέρει να οικοδομήσει μια γέφυρα φιλίας με το παιδί της να αισθάνεται πιο ασφαλής και πιο «κοντά» τους, όμως αυτή η σχέση μπορεί να έχει και τα μείον της.

    Η μαμά-φίλη δυσκολεύεται να μαλώσει, να τιμωρήσει, να περιορίσει, φοβούμενη ότι αυτό θα χαλάσει την φιλία που έχει χτίσει με το παιδί της.

    Η μαμά-φίλη ίσως γίνει υπερβολικά επικριτική με τους συνομήλικους φίλους του παιδιού της, να δημιουργήσει γύρω του μια «προστατευτική ασπίδα», εμποδίζοντάς το να ζήσει την ηλικία του. Με άλλα λόγια η μαμά-φίλη μπορεί να επιχειρήσει να γίνει και πάλι αυτό που ήταν όταν το παιδί ήταν μωρό: τα πάντα.

Ας κάνουν λάθη

Για να γίνει ένας υγιής ενήλικας, το παιδί πρέπει να αναπτύξει, αυτοπεποίθηση, ανεξαρτησία και υπευθυνότητα και για να τα αναπτύξει όλα αυτά –δυστυχώς- θα χρειαστεί να κάνει τα δικά του λάθη και να υποστεί τις συνέπειές τους. Αν η μαμά «παραείναι» φίλη , δεν θα αφήσει τον παιδί να αποκτήσει αυτές τις τόσο πολύτιμες εμπειρίες.

Χρειάζεται λοιπόν ισορροπία. Πρέπει το παιδί να αισθάνεται ασφαλές να στραφεί στην μαμά για βοήθεια και απαντήσεις ακόμα και όταν η υπόθεση «σηκώνει» τιμωρία. Πρέπει να γνωρίζει ότι η μαμά θα έχει πάντα ανοιχτά αφτιά, καρδιά και προπαντός ανοιχτό μυαλό. Αλλά θα πρέπει επίσης να γνωρίζει το παιδί ότι ο βασικός ρόλος της μαμάς είναι να είναι μαμά, όχι φίλη. Αν η υπόθεση «σηκώνει» τιμωρία, θα έχει τιμωρία και όχι «κολλητιλίκια»

http://fe-mail.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr