Νέα, ενιαία και γενναία Κεντροαριστερά . Του Δημήτρη Κατσαντώνη

23 Οκτωβρίου 201322:08

Η Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία, η καλούμενη και Μεταπολιτευτική, υπέστη ανήκεστο βλάβη από την υπαγωγή της χώρας στο καθεστώς των μνημονίων. Η ληξιαρχική πράξη θανάτου της ήταν οι διπλές εκλογές του ’12.

Η ληξιαρχική πράξη γέννησης της Τέταρτης Ελληνικής Δημοκρατίας προς το παρόν δεν υπάρχει. Αυτό που υπάρχει είναι η ρευστή και αδιαμόρφωτη κατάσταση που χαρακτηρίζει τις μεταβατικές περιόδους.

Η αποκρυστάλλωση της νέας μορφής της Ελληνικής Δημοκρατίας σχετίζεται και με τη συγκρότηση ενός μεγάλου και αξιόπιστου φορέα στον χώρο της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας. Ο χώρος αυτός στην πατρίδα μας έχει τη διακριτή ονομασία «Κεντροαριστερά», επειδή ιστορικά συστέγαζε δυνάμεις του πολιτικού φιλελευθερισμού και δυνάμεις σοσιαλιστικού προσανατολισμού. Το ξεχωριστό αυτό χαρακτηριστικό πρέπει να διατηρηθεί σε οποιοδήποτε πολιτικό «πείραμα» ανασυγκρότησης του χώρου της Κεντροαριστεράς.

Το μήνυμα του «κειμένου των 58» είναι βασικά ένα μήνυμα συνένωσης και ανασύνθεσης των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς. Από αυτή την άποψη χαρακτηρίζεται από πολλούς ως θετικό. Ηρθε σε κατάλληλο πολιτικό χρόνο και μπορεί να σηματοδοτήσει εξελίξεις. Η χώρα πράγματι χρειάζεται ένα μεγάλο πόλο στο ενδιάμεσο, μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, πολιτικό φάσμα.

Ως μέθοδος συνένωσης και ανασύνθεσης δυνάμεων αναδείχθηκε η «Ελιά»: Μία ομοσπονδία των υφιστάμενων κομμάτων και κινήσεων από όλο το φάσμα της Κεντροαριστεράς. Συχνά όμως οι ομοσπονδίες καταλήγουν να είναι «η αναποφασιστικότητα οργανωμένη».

Συνεπώς, το δυναμικό μήνυμα θα μπορούσε να αντιστοιχιστεί με μία δυναμική μέθοδο που θα εγγυηθεί τα τρία απαραίτητα χαρακτηριστικά της νέας Κεντροαριστεράς: Νέα, Ενιαία και Γενναία.

  • Νέα, με τη έννοια και της πολιτικής ταυτότητας αλλά (το σημαντικότερο στις μέρες μας) και με την έννοια της ανθρωπογεωγραφίας του στελεχιακού δυναμικού του νέου φορέα. Μεγάλα στρώματα του πληθυσμού δεν μπορούν καν να πλησιάσουν έναν φορέα με στελέχη που «χρεώνονται», δικαίως ή αδίκως, τη σημερινή κατάσταση της χώρας.
  • Ενιαία, που σημαίνει ένας φορέας και όχι πολλοί που θα υποδύονται τον έναν. Γιατί είναι γνωστό ο ένας να μπορεί να εκπροσωπεί πολλούς αλλά είναι σπανιότατο το αντίστροφο.
  • Γενναία, για να επιβάλλει την πολιτική ατζέντα που έχει ανάγκη η εποχή μας, πρώτα από όλα στο ίδιο το πολιτικό σύστημα: εκλογικός νόμος, πρωθυπουργοκεντρικό μοντέλο διακυβέρνησης, κρατική χρηματοδότηση, χτύπημα της «επαγγελματοποίησης» της πολιτικής και πολλά άλλα προϋποθέτουν και συνεπάγονται μία γενναία τομή με το παρελθόν…

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr