o-kos-kai-h-kuria-pinokio-poios-leei-pio-polla-psemmata

Ο κύριος και η κυρία Πινόκιο: Ποιος λέει πιο πολλά ψέματα σε μια σχέση;

15 Ιουλίου 201219:00

o-kos-kai-h-kuria-pinokio-poios-leei-pio-polla-psemmataΟι αλληλοκατηγορίες πέφτουν βροχή. Τόσο οι άντρες, όσο και οι γυναίκες ψευδολογούν και παραπλανούν. Μερικές φορές, μάλιστα, το κάνουν ακριβώς για τα ίδια πράγματα. Τελικά, ποιο είναι το νόημα;


Κάθε γυναίκα που έχει φλερτάρει στο διαδίκτυο για λίγο, μπορεί να σου πει μια ιστορία για έναν άντρα, ο οποίος ισχυριζόταν ότι είναι 1,80 και κατέληξε την ημέρα του ραντεβού να είναι μετά βίας 1,63, γιατί -πιθανόν- από το άγχος της πρώτης συνάντησης είχε συρρικνωθεί. Από την άλλη πλευρά, ο άντρας που θα έχει «ψαρέψει» γυναίκα από το internet, στο πρώτο ραντεβού θα ανακαλύψει ότι είναι τουλάχιστον 10 χρόνια μεγαλύτερη.

Τα συμπεράσματα των μελετών πάνω στο ψέμα καταλήγουν στο ότι και οι άντρες και οι γυναίκες λένε ψέματα με την ίδια συχνότητα, αλλά σε γενικές γραμμές, διαφέρουν στο τι, πώς και γιατί το λένε.

«Μία πελάτισσά μου είναι 47 ετών, μοιάζει με 40 και στο προφίλ της ισχυρίζεται ότι είναι 35», αναφέρει ο δρ. Jonathan Alpert, διάσημος ψυχοθεραπευτής που έχει ψάξει το θέμα. Ο Δρ. Alpert υποστηρίζει ότι το 1/3 των πελατών του χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να βρουν σύντροφο. «Οι άντρες τείνουν να λένε ψέματα σχετικά με το ύψος και το οικονομικό τους μέγεθος. Τα παλιά χρόνια, συνήθιζαν να υποστηρίζουν ότι είναι τραπεζικοί επενδυτές, τη στιγμή που δεν ήταν. Δεν ξέρω αν αυτό βοηθάει πλέον».

Το μόνο κοινό στοιχείο αντρών και γυναικών είναι ότι και οι δύο θα προσπαθήσουν να κρύψουν κάποια κιλά, που εδώ που τα λέμε, είναι το λιγότερο επώδυνο.

Γιατί λέμε ψέματα;

«Οι άντρες συνηθίζουν να λένε ψέματα σχετικά με την επαγγελματική τους ιδιότητα», μας λέει ο Dennis Reina, συγγραφέας του best seller Trust & Betrayal in the Workplace. «Οι γυναίκες από την άλλη λένε ψέματα για να κερδίσουν κοινωνική καταξίωση».

Έτσι, όταν τα αρσενικά είναι απασχολημένα με το να το παίζουν ειδήμονες στα οικονομικά, οι συναδέλφισσές τους είναι πιο πιθανό να ασχολούνται με ενδο-γραφειακά κουτσομπολιά που μπορεί να μην ισχύουν καν. Και παρόλο που το αν κάποιος ξέρει καλά τη δουλειά του ή πουλάει φούμαρα, μπορεί τελικά να αποκαλυφθεί, ο Reina αναφέρει ότι το κουτσομπολιό μπορεί να αποδειχθεί πολύ χειρότερο, καθώς «σκοτώνει» την επικοινωνία, την εμπιστοσύνη και την ομαδικότητα.

Τη στιγμή που μια γυναίκα θα προφασιστεί πονοκέφαλο ή γρίπη για να αποφύγει ένα deadline ή ένα πρωινό συμβούλιο, ο άντρας θα υποστηρίξει κάτι που θα τον κάνει να φανεί macho, όπως ότι έχει να πάει στο δικαστήριο.

Πως λέμε ψέματα;

Σύμφωνα με τον δρ. Craig Fabrikant, ψυχολόγο του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Hackensack, στο New Jersey. οι άντρες θα υποστηρίξουν με σθένος το ψέμα τους, σε αντίθεση με τις γυναίκες, που απλά θα παραποιήσουν την αλήθεια στο βαθμό που θα τις κάνει να νιώσουν ασφαλείς. Επιπροσθέτως, ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι άντρες μπορεί να ψευδολογήσουν λόγω παράλειψης. Αν δεν είναι ενήμεροι για κάτι, τότε αυτό για εκείνους δεν έχει συμβεί ποτέ.

Στις μέρες μας και τα δύο φύλα συνηθίζουν να λένε ψέματα με την ίδια συχνότητα για τις σχέσεις, σε αντίθεση με παλαιότερα που άντρες κρατούσαν τα ηνία. Όσον αφορά τον οικονομικό τομέα, ένας άντρας θα αποκρύψει το γεγονός ότι έχασε χρήματα από κακές επενδύσεις και η γυναίκα θα αποκρύψει το γεγονός ότι έχει ξεμείνει από μετρητά λόγω υπερκαταναλωτισμού. Όταν μάλιστα λένε ψέματα υπάρχουν σημάδια στη συμπεριφορά και των δύο που το φανερώνει αμέσως (νευρικότητα, άγγιγμα του προσώπου, συνεχές ανοιγοκλείσιμο των ματιών), αλλά υπάρχουν και διαφορές, καθώς οι άντρες συνηθίζουν να κοιτάζουν απευθείας στα μάτια και να λένε ψέματα, ενώ οι γυναίκες κοιτούν αλλού ή το πάτωμα (λες και ψάχνουν το δίφραγκο). Επίσης, οι άντρες ψιθυρίζουν αυτό που έχουν να πουν, ενώ οι γυναίκες μιλούν πιο γρήγορα.

Για τι λέμε ψέματα;

Η Belli DePaulo, καθηγήτρια ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο της Santa Barbara, ερευνά το θέμα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Σύμφωνα με την ίδια, τα ψέματα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τα αυτοεξυπηρετούμενα, τα οποία βοηθούν κάποιον να δείχνει καλύτερος και τα αλτρουιστικά, τα οποία λέγονται για να μην αναστατώσουν ή να πληγώσουν τα αισθήματα κάποιου άλλου.

Τα αυτοεξυπηρετούμενα ψέματα λέγονται δύο φορές πιο συχνά από τα αλτρουιστικά κι από τα δύο φύλα, εκτός από μία υποκατηγορία: όταν οι γυναίκες συζητούν με άλλες γυναίκες. Τότε τα αλτρουιστικά ψέματα γίνονται διπλάσια. «Μερικές φορές το να πούμε την αλήθεια έρχεται σε σύγκρουση με κάτι άλλο, στο οποίο δίνουμε μεγαλύτερη αξία εκείνη τη στιγμή, όπως στη φιλία και την πίστη», αναφέρει η ίδια.

Πότε λέμε ψέματα;

Οι γυναίκες τείνουν να δείχνουν υπερβολική εκτίμηση σε κάποια πράγματα. Στους διαδρόμους των γραφείων τις βλέπουμε να κάνουν κομπλιμέντα ή μία στην άλλη για το ντύσιμο, τα μαλλιά και τη δουλειά τους, σε αντίθεση με τους άντρες που ένα «πολύ καλή δουλειά, φίλε» φτάνει και περισσεύει. Σύμφωνα με την Michel Ann Strahilevitz, καθηγήτρια marketing στο πανεπιστήμιο Golden Gate, οι οποία ερευνά τις γενετικές διαφορές, οι γυναίκες όχι μόνο τείνουν να μιλούν περισσότερο, αλλά ασχολούνται κιόλας με τις ανασφάλειες των άλλων. Επίσης, είναι πιο πιθανό να κατηγορήσουν τον εαυτό τους για κάτι, με σκοπό να εκβιάσουν από τους άλλους κομπλιμέντα. Από την άλλη πλευρά, δεν προκαλεί καμία έκπληξη το γεγονός ότι οι άντρες φροντίζουν πάντα να μεγεθύνουν τις επιτυχίες τους.

Σεξουαλικά ψέματα

Τη στιγμή που οι άντρες είναι πιθανό να πουν τα πάντα για να τραβήξουν την προσοχή μιας γυναίκας, οι γυναίκες είναι εκείνες που είναι «οπλισμένες» για κάθε είδους εξαπάτηση. Απόδειξη μία μελαχρινή που γίνεται ξαφνικά ξανθιά, μία γυναίκα με «πλάκα τα γαλόνια» που αποκτά ξαφνικά το στήθος της Dolly Parton κι ένα μέτωπο γεμάτο ρυτίδες που γεμίζει με botox και τσιτώνει. Αλλά ο Mark Frank, καθηγητής επικοινωνίας στο πανεπιστήμιο του buffalo, αναφέρει ότι αυτά τα «γυναικεία τεχνάσματα», πέρα από το γεγονός ότι γίνονται σκόπιμα και αποτελούν παραπλανητικά ψέματα, είναι μικρές εξαπατήσεις απαραίτητες για την αναπαραγωγή και την κοινωνική επιβίωση. Άντε, να τους το συγχωρήσουμε λοιπόν. Ειδικά αν έχει πετύχει η αυξητική στήθους…

Πηγή : www.menslounge.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr