O Τap, ο Μπλερ και οι Ρώσοι

22 Νοεμβρίου 201512:21

Ικανοποιημένος φαίνεται ότι έφυγε από το Μέγαρο Μαξίμου τη Δευτέρα, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τόνι Μπλερ. Το ενδιαφέρον στοιχείο; Ζήτησε και έκανε τη συνάντηση με την ιδιότητα του συμβούλου για την ανάπτυξη στην κοινοπραξία για το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ, εκπροσωπώντας την BP (μία εκ των έξι εταιρειών-μετόχων της κοινοπραξίας) η οποία είναι επικεφαλής του κονσόρτσιουμ.

Αυτό που έκανε ο κ. Μπλερ, ουσιαστικά, ήταν να επιβεβαιώσει ότι ο αγωγός ΤΑΡ θα προχωρήσει πλέον με γρήγορους ρυθμούς. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν έγκυρες κυβερνητικές πηγές.

Ηδη, από τις 12 Νοεμβρίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, κατά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της εταιρείας TransAdriatic Pipeline AG, παρείχε σχετικές διαβεβαιώσεις υπό διαφορετικό κλίμα σε σχέση με τις επαφές που είχε η εταιρεία επί υπουργίας Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ο κ. Μπλερ ενημερώθηκε ότι δεν υπάρχουν πλέον λόγοι καθυστέρησης και ότι το έργο θα εξελιχθεί ομαλά, καθώς επιλύθηκαν ζητήματα σχετικά με την ικανοποίηση ορισμένων αιτημάτων των τοπικών κοινωνιών, κάτι που σημαίνει ότι θα ξεκινήσει η κατασκευή του αγωγού στο ελληνικό τμήμα με βάση το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα.

Ο Ρώσος

Το νέο στοιχείο ωστόσο στην πολιτική των αγωγών της κυβέρνησης είναι ότι επανακάμπτει στο προσκήνιο το θέμα της κατασκευής του Turkish Stream, που συνέπεσε με την επίσκεψη του Ρώσου αναπληρωτή πρωθυπουργού Αρκάντι Ντβορκόβιτς και τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου. Την προηγούμενη ημέρα είχε πραγματοποιηθεί η συνάντηση της μεικτής ελληνορωσικής επιτροπής ενέργειας, κατά την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, επανετέθη το θέμα του εν λόγω αγωγού υπό το πρίσμα της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει ο Πάνος Σκουρλέτης στη Μόσχα στις 2 Δεκεμβρίου.

Ο κ. Σκουρλέτης, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να υπερασπιστεί την κυβερνητική θέση υπέρ του συγκεκριμένου αγωγού, αλλά ουσιαστικά διαφοροποιημένος σε σχέση με την πολιτική Λαφαζάνη. Η διαφοροποίηση αφορά την τήρηση των κανόνων που θέτει η ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε. από την κυβέρνηση και τον κ. Σκουρλέτη.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ήδη διαμηνύσει ότι η ελληνική ενεργειακή στρατηγική θα είναι σύμφωνη με τους κανόνες της Ε.Ε., ωστόσο θεωρεί ότι οι πιέσεις κατά του έργου από τις ΗΠΑ ή χώρες της Ε.Ε. έχουν πολιτικό χαρακτήρα και αφορούν την αντιπαράθεση με τη Ρωσία και όχι ενεργειακά χαρακτηριστικά, τα οποία και θα υποστηρίξει ο κ. Σκουρλέτης.

Σε κάθε περίπτωση όμως, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η προώθηση του έργου αυτού προϋποθέτει τη συμφωνία της Τουρκίας. Ρώσοι παράγοντες τόνισαν σε αρμόδιους Ελληνες συνομιλητές τους ότι οι συνομιλίες με την Τουρκία, που είχαν διακοπεί λόγω των εκλογών, θα αρχίσουν άμεσα μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης και εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα αντιμετωπιστούν οι εκκρεμότητες, καθώς η κατασκευή του Turkish Stream είναι στρατηγική επιλογή της Μόσχας για παράκαμψη της Ουκρανίας, κάτι που δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα.

Το συμπέρασμα; Η ενεργειακή διπλωματία ξαναμπαίνει στο προσκήνιο και γύρω της αναμένεται να εξελιχθεί αρκετό παρασκήνιο. Πάντως, το γεγονός ότι ένας πρώην πρωθυπουργός, όπως ο κ. Μπλερ, ασχολείται «επαγγελματικά» με το θέμα μάλλον δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση. Ο συγκεκριμένος το κάνει με μεγάλη ένταση, εδώ και πολλά χρόνια, αλλά δεν είναι ο μοναδικός. Την ίδια δραστηριότητα αναπτύσσει και ο πρώην καγκελάριος Σρέντερ, για λογαριασμό της Gazprom, σχεδόν από την πρώτη στιγμή που αποχώρησε από την καγκελαρία.

Έντυπη Καθημερινή

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr