Ο βιασμός είναι κακούργημα, και όχι εξώγαμη συνουσία. Της Σίσυς Βωβού

3 Μαρτίου 201512:20

Η καταγγελία βιασμού από 21χρονη κοπέλα στην Ξάνθη, από δύο άνδρες την 1η Μαρτίου, αντιμετωπίζεται ιδιαίτερα προβληματικά από την αστυνομία, όπως φαίνεται από την ανακοίνωση που η ίδια εξέδωσε.

Ο βιασμός έγινε σε συνθήκες «μοντέρνες», αφού οι δύο άνδρες εκμεταλλεύθηκαν τη μέθη της, την οδήγησαν στο σπίτι του ενός μέσα στη νύχτα, και στη συνέχεια της χορήγησαν κάνναβη ώστε να παραλύσουν τη βούλησή της. Ακολούθησε ο βιασμός τον οποίο κατήγγειλε την επόμενη ημέρα, ενώ στην ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρεται ότι την «εξανάγκασαν να έρθει σε εξώγαμη συνουσία μαζί της». Ασφαλώς η αστυνομία γνωρίζει τη διαφορά βιασμού με εξώγαμη συνουσία, αλλά με το δελτίο αυτό δημιουργεί ιδεολογική βάση για την απαξίωση των δικαιωμάτων μιας μεθυσμένης κοπέλας. Και να μην ξεχνά επίσης η αστυνομία, ότι ο βιασμός είναι κακούργημα και μέσα στο γάμο, οπότε απαξιώνεται πλήρως ο χαρακτηρισμός «εξώγαμη».

Πρέπει να πούμε ότι η αστυνομία ανταποκρίθηκε στην καταγγελία της κοπέλας, και βρήκε σύντομα τους κατηγορούμενους τους οποίους και συνέλαβε. Στο σπίτι όπου έγινε ο βιασμός βρέθηκαν 16 γραμμάρια κάνναβης και 18 δισκία διάφορων ιατρικών σκευασμάτων, πράγμα που δημιουργεί σοβαρές υπόνοιες ότι έκαναν συχνά τέτοιου είδους ενέργειες εναντίον γυναικών, οι οποίες, σε τέτοιες συνθήκες, δυσκολεύονται να καταγγείλουν βιασμό γιατί φοβούνται τη στάση των αρχών καθώς και του δικού τους οικογενειακού περιβάλλοντος.

Συνεπώς, πρέπει τα δικαστήρια να το λάβουν υπόψιν, ώστε οι συλληφθέντες να παραμείνουν φυλακισμένοι μέχρι τη δίκη τους, γιατί ενδεχόμενη αποφυλάκισή τους θα σημάνει κίνδυνο επανάληψης αυτής της αποτρόπαιας πράξης, αλλά και «κατανόησης» απέναντι σε ένα κακούργημα.

Υπενθυμίζουμε ότι ο βιασμός και φόνος της Ζωής Δαλακλίδου στην Ξάνθη, τα Χριστούγεννα του 2012 έγινε από άνδρα ο οποίος είχε βιάσει προηγούμενα άλλη κοπέλα, είχε εκτίσει μικρό μέρος της ποινής του και μετά είχε αφεθεί ελεύθερος, με την παραίνεση της δικαστού να μην το ξανακάνει. Το αποτέλεσμα τραγικό.

Να σημειώσουμε ότι η χρήση ουσιών για την παράλυση της βούλησης είναι επιβαρυντικό στοιχείο για την πράξη, όπως καταγράφηκε και στη δίκη του κατά συρροήν «βιαστή με την τυρόπιττα», ο οποίος είχε βιάσει στην Αθήνα τέσσερεις τουρίστριες το 2005, τοποθετώντας μυστικά σε φαγητό και ποτό το βαρύ ψυχοφάρμακο Stillnox. Επίσης για τη χρήση ουσιών με σκοπό το βιασμό υπάρχει πλέον διεθνώς ολόκληρη βιβλιογραφία και ολόκληρη νομολογία.

Τέλος να πούμε ότι η αστυνομία της Ξάνθης έκανε τη δουλειά της όπως όφειλε στην προκειμένη περίπτωση, βρίσκοντας και συλλαμβάνοντας τους δράστες, όπως είχε κάνει και στην περίπτωση της Δαλακλίδου.

Η αλληλεγγύη του φεμινιστικού κινήματος προς την καταγγέλλουσα είναι δεδομένη, αλλά και η παραίνεση να καταγγέλλονται τέτοιου είδους πράξης χωρίς να φοβούνται οι γυναίκες ότι επειδή διασκέδαζαν, επειδή ήταν νύχτα, επειδή είχαν πιει, μπορεί να παραβιαστεί η αυτονομία του σώματός τους.

Σίσσυ Βωβού

Μέλος της Φεμινιστικής Πρωτοβουλίας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Μέλος της συντακτικής επιτροπής του Μωβ (tomov.gr)

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr