Ομιλία Αλ. Πρέππη/Καθηγητή Αρχιτεκτονικής, στη ΦΕΞ: “Ο άνθρωπος επίκεντρο της Παλιάς Ξάνθης”

29 Μαρτίου 201320:33

Ο Αν. Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτονικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Αλκιβιάδης Πρέππης ήταν ο ομιλητής στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος για την προστασία και αναβίωση της Παλιάς Πόλης στο Λαογραφικο Μουσείο της ΦΕΞ.
Θέμα της εκδήλωσης ήταν η εμπειρία από την διατήρηση παραδοσιακών οικισμών στα Βαλκάνια και τη Δυτική Ευρώπη, αντικείμενο στο οποίο ειδικεύεται ο γνωστός καθηγητής του Δημοκριτείου.

«Θέλουμε να εκφράσουμε τη βαθιά μας ανησυχία για το μέλλον της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης. Ελπίζω να διαψευστώ αλλά σε λίγα χρόνια ελάχιστα στοιχεία θα θυμίζουν ότι είναι παραδοσιακός οικισμός και αυτή είναι η μεγάλη μας ανησυχία» ανέφερε η Πρόεδρος του Συλλόγου για την Αναβίωση και Προστασία της Παλιάς Ξάνθης, λίγο πριν την εκδήλωση και, ταυτόχρονα, εξήρε την επιστημονική επάρκεια και εμπειρία του Καθηγητή στο αντικείμενο της εκδήλωσης.

Σύμφωνα με την Παρθένα Ζουμπουλίδου είναι η πρώτη συνεργασία με την Αρχιτεκτονική του Πολυτεχνείου της Ξάνθης και, όπως σημείωσε, ελπίζει ότι θα υπάρξει συνέχεια και περισσότερες δράσεις για την προστασία και την ανάδειξη ανάλογων οικισμών στο εξωτερικό.

Αλ. Πρέππης: Ο άνθρωπος το ζητούμενο μέσα στον οικισμό

Σύμφωνα με τον κεντρικό ομιλητή, Αν. Καθηγητή του Δημοκριτείου, Αλκιβιάδη Πρέππη, η Παλιά Ξάνθη έχει στοιχεία που μπορεί να αναδείξει και βρίσκεται σε καλό επίπεδο αλλά βασικό ζητούμενο είναι ο άνθρωπος μέσα στον οικισμό και πως οργανώνεται και αποφασίζει.

«Εμείς ζούμε και δουλεύουμε στον παραδοσιακό οικισμό της Ξάνθης. Οι φοιτητές ζυμώνονται με τον οικισμό και προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις. Θέλουμε η εμπειρία μας να μην έχει μόνο θεωρητικά αποτελέσματα αλλά να βοηθάμε να αντιμετωπίζονται τα υπαρκτά προβλήματα.» Ανέφερε ότι πάντα θα υπάρχουν προβλήματα σε ένα ζωντανό οικισμό αλλά το θέμα είναι πως τα προσεγγίζει κανείς. «Μια περιήγηση σε αντίστοιχα ιστορικά κέντρα των Βαλκανίων με ομοειδή προβλήματα αλλά και σε ιστορικά κέντρα της Δυτικής Ευρώπης θα μας δώσει χρήσιμα συμπεράσματα και βάση εγγρήγορσης και συνειδοποίησης των προβλημάτων και του τρόπου επίλυσης.

«Το θέμα είναι πώς ο κόσμος θα πάρει την τύχη στα χέρια του» είπε και ανέφερε ότι οι συμμετοχικές διαδικασίες και η αντίληψη του κόσμου ως ενεργού πολίτη είναι σημαντική για μια νέα προοπτική.

«Μερικές φορές βολευόμαστε στη μιζέρια μας, η Ξάνθη έχει ακόμη πολύ δυνατά στοιχεία του παραδοσιακού της χαρακτήρα και στοιχεία που πρέπει να αποκατασταθούν και να προβληθούν. Μπορεί και πρέπει να ζήσει καλύτερα ο Ξανθιώτης, να αισθάνεται φιλικός με αυτήν και ευτυχισμένος. Αυτό είναι το υπέρτατο κριτήριο και από εκεί έρχονται όλα.» είπε, ορίζοντας το ρόλο του ανθρώπου μέσα στον οικισμό.

Από τους σημαντικότερους παραδοσιακούς οικισμούς του Βορειοελλαδικού χώρου είναι αυτός της Ξάνθης, σύμφωνα με τον Καθηγητή του Δημοκριτείου αλλά ζητούμενο είναι πως μπορεί να προβάλει αλώβητο τον χαρακτήρα του και πως θα είναι χρήσιμος για τουθς κατοίκους.

Συνεργαστήκαμε με τη Δημοτική Αρχή. Πρέπει να γίνει πιο συστηματική αυτή η συνεργασία.

Όπως σημείωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, το Τμήμα Αρχιτεκτονικής έχει συνεργαστεί με τη Δημοτική Αρχή, μετά από αίτημα του Δήμου και έδωσε «τα  φώτα του» σε μια σειρά από ζητήματα . Όμως εκτίμησε ότι αυτή η συνεργασία μπορεί και πρέπει να συστηματοποιηθεί περαιτέρω.

Ταυτόχρονα, ανέφερε, ότι σε συνεργασία με το Δήμο, η Ξάνθη είχε ενταχθεί στο παρελθόν σε ένα δίκτυο παραδοσιακών οικισμών των Βαλκανίων, με επίκεντρο την Παλιά Πόλη της Ξάνθης και υπήρξε ανταλλαγή εμπειριών, καλών και κακών πρακτικών, με ωφέλιμα αποτελέσματα.
IMG_2131 IMG_2135 IMG_2140 IMG_2147

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr