Παρέμβαση της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης για το βιβλίο του Θωμά Εξάρχου και την αποκατάσταση του Θεόφιλου Παπαδόπουλου

22 Σεπτεμβρίου 201318:53

Με ανακοίνωσή της η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, δίνει στη δημοσιότητα το χαιρετισμό που είχε ετοιμαστεί για την παρουσίαση του βιβλίου του Θωμά Εξάρχου σχετικά με το βιβλίο για τη ζωή του «ξεχασμένου» Δημάρχου Θεόφιλου Παπαδόπουλου και την αποκατάστασή του από το Δήμο της Ξάνθης.

Αναλυτικά αναφέρει:

Η υπόθεση της ανακίνησης του θέματος  για την αποκατάσταση του Εαμίτη Δημάρχου Θεόφιλου Παπαδόπουλου οφείλεται στην παρέμβαση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης  η οποία με επιστολή –αίτηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο (Σεπτέμβριος 2012), ζητούσε να αναγραφεί το όνομά του στην μαρμάρινη πλάκα που είναι αναρτημένη στην είσοδο του Δημαρχείου με τους διατελέσαντες Δημάρχους και να αποδοθεί το όνομά του σε κάποιον από τους κεντρικούς δρόμους τιμής ένεκεν.

Παρά ταύτα  τόσο ό συγγραφέας και  ο εκδότης του βιβλίου, όσο και ο φέρον την επιμέλεια δημοτικός σύμβουλος  δεν μας προσκάλεσαν στην παρουσίαση του βιβλίου και αρνήθηκαν να μας δώσουν τον λόγο όταν τον ζητήσαμε.

Παρακάτω δίνουμε στην δημοσιότητα τον μικρό χαιρετισμό που είχαμε ετοιμάσει.

Κυρίες,  κύριοι

Επιτρέψτε μας  εκ μέρους της Νεολαίας Σύριζα Ξάνθης να εκφράσουμε την βαθιά ικανοποίηση μας  για την μικρή μας συμβολή, που ως σπίθα, οδήγησε στο σημερινό πόνημα του ιστοριοδίφη της πόλης μας κου Θ. Εξάρχου.

Αισθανόμαστε επίσης ακόμη βαθύτερη ικανοποίηση και χαρά γιατί μέσα από αυτό το βιβλίο όχι μόνο παρέχονται οι απαραίτητες πληροφορίες για το πρόσωπο του Εαμίτη Δημάρχου Θεόφιλου Παπαδόπουλου (Θ.Π), που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ιστορικά τεκμήρια για την μετά θάνατο αποκατάσταση και μνημόνευση του στα ιστορικά μνημεία της πόλης, αλλά κυρίως, γιατί  φαίνεται πως,  ήρθε ο καιρός  η Εαμική αντίσταση και το έργο της να αναδειχθεί συνολικά και να καταλάβει τη θέση που της αρμόζει, στην δική μας τοπική ιστορία.

 

Κυρίες και κύριοι

 

Η Ιστορία είναι αυτό που πονάει, είναι αυτό που απαρνείται την επιθυμία και θέτει αδήριτα όρια για την ατομική και συλλογική πράξη, γράφει ο Fredric Jameson  στο βιβλίο του ΄΄το πολιτικό ασυνείδητο ΄΄. Με αυτή την έννοια η Ιστορία δεν επιτρέπεται να αφήνει ανεξόφλητους λογαριασμούς, δεν επιτρέπεται να κάνει συμψηφισμούς , δεν μπορεί να διακατέχεται από αρνητισμό, δεν μπορεί να λειτουργεί κόντρα στη συλλογική μνήμη και κυρίως, δεν μπορεί να ερμηνεύει  την ατομική και συλλογική πράξη,εργαλειακά.  Ειδάλλως, δεν θα είναι ιστορία γιατί αυτοαναιρείται. Οι νικητές του εμφυλίου όμως δεν την σεβάστηκαν και προχώρησαν στην κατασκευή της Ιστορίας, όπως επιθυμούσαν. Αποσιώπησαν την άλλη πλευρά, προχώρησαν στην κατασυκοφάντηση των ηττημένων, διαστρέβλωσαν τα γεγονότα, δοσίλογοι και συνεργάτες των γερμανών και των βουλγάρων αναδείχθηκαν σε πολιτικούς πάτρωνες του σύγχρονου κράτους , αμείφθηκαν για το δοσιλογισμό τους και κατέλαβαν αξιώματα και τιμές, επιδόθηκαν στην ανηλεή εξόντωση του αντιπάλου. Η άλλη πλευρά, η πλευρά της Αριστεράς πέρασε τα πάνδεινα. Αυτοί που αγωνίστηκαν για τη λευτεριά της πατρίδας οδηγήθηκαν στην καλύτερη περίπτωση στις φυλακές και τις εξορίες, όπως στην προκειμένη περίπτωση ο Θ.Π. Χιλιάδες εκτελέστηκαν με την κατηγορία του προδότη, χιλιάδες ξεσπιτώθηκαν, ατιμάσθηκαν, διώχθηκαν για τις ιδέες τους, μετανάστευσαν στα πέρατα της γης.

 

Κυρίες και κύριοι

 

Στις 11/9/1944 οι δυνάμεις του  81ου Συντάγματος της 7ης Μεραρχίας  του ΕΛΑΣ, μπήκαν θριαμβευτικά στην πόλη της Ξάνθης και ανέλαβαν την διοίκηση της, αφού   παρέλαβαν  από τα Βουλγαρικά στρατεύματα, που είχαν στο μεταξύ μετονομαστεί Λαϊκό Βουλγαρικό Στρατό, λόγω της επικράτησης των κομμουνιστών στη γειτονική χώρα. Την επομένη όπως αναγράφεται σε διασωζόμενη εφημερίδα της ΕΠΟΝ Ξάνθης διεξήχθησαν εκλογές και ο υποψήφιος του ΕΑΜ Θεόφιλος Παπαδόπουλος εκλέχτηκε δήμαρχος διά βοής. Η απόφαση της ΚΕ του ΕΑΜ προέβλεπε, με την απελευθέρωση των πόλεων από τον ΕΛΑΣ να πραγματοποιούνται αμέσως εκλογές, είτε διά βοής όπου υπήρχε μοναδικός υποψήφιος και ψηφοφορία με διττό σύστημα όπου υπήρχαν περισσότεροι από ένας υποψήφιοι. Στις εκλογές που ακολούθησαν μεταξύ 2- 4/10/1944 ο Θεόφιλος Παπαδόπουλος εκλέχτηκε Δήμαρχος με ποσοστό 95%  έναντι του υποψηφίου που πρότεινε το συνδικάτο Ηλεκτρισμού της πόλης. Στο μοναδικό μεταγενέστερο γράμμα του προς την ΚΕ του ΚΚΕ ο διοικητής του 81ου Συντάγματος  του ΕΛΑΣ Νίκος Κανακαρίδης αναφέρει, πως η Περιφερειακή Οργάνωση Ξάνθης, είχε κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες και είχε επιλέξει το μέλος του ΕΑΜ Ξάνθης Θ.Π για υποψήφιο Δήμαρχο. Επίσης αναφέρει, πως είχαν προηγηθεί όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες για την παραλαβή των πόλεων και είχε εκπονηθεί σχέδιο, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Κύριο μέλημα, να υπάρχει φαγητό και νερό για όλους, φάρμακα και περίθαλψη, καθαριότητα και λειτουργία των υποδομών. Επίσης όπως αναφέρει η απόφαση της ΚΕ του ΕΑΜ Μακεδονίας Θράκης έπρεπε να λειτουργεί η οργάνωση ΄΄αλληλεγγύη΄΄, τα σχολεία, ορφανοτροφείο, πτωχοκομείο κλπ. Στόχος, να μην πεθάνει κανένας άνθρωπος  και επίσης να αποδοθεί λαϊκή δικαιοσύνη για τα εγκλήματα της κατοχής και των προδοτών. Το πρώτο διάταγμα που ψήφισε το δημοτικό συμβούλιο υπό τον Θ.Π  αφορούσε ακριβώς τα παραπάνω, όπως γράφει η εφημερίδα της ΕΠΟΝ, ενώ,  έθεσε τους Βουλγαρογραμμένους Έλληνες υπό την προστασία του. Η Ξάνθη, είναι η μοναδική  πόλη που δεν είχε σοβαρές πράξεις αντεκδίκησης και το λαϊκό δικαστήριο που στήθηκε μπροστά στο ρολόι, καταδίκασε σε θάνατο 4 βούλγαρους φασίστες, που καταλήστευσαν τους απλούς ανθρώπους της πόλης στα χρόνια της κατοχής , οι οποίοι και εκτελέστηκαν. Ο διοικητής Κανακαρίδης γράφει, πως η άψογη οργάνωση και η ποιότητα των ανθρώπων που χειρίστηκαν τα δημόσια θέματα στην Ξάνθη δεν επέτρεψαν να γίνει καμία παρέκκλιση από τη γραμμή που είχε χαράξει το ΕΑΜ. Και αυτό πρέπει να το κρατήσουμε, γιατί αφορά πρωτίστως τον Δήμαρχο Θ. Π, αλλά και τον γραμματέα της ΠΕ του ΕΑΜ Κανάκη, μια άλλη σημαντική προσωπικότητα που καθόρισε τις τύχες της πόλης .

Επιτρέψτε μας όμως, με όλο το σεβασμό, να αναφέρουμε, πως μαζί με τις δημοτικές εκλογές στην πόλη της Ξάνθης, διενεργήθηκαν και για πρώτη φορά Νομαρχιακές εκλογές και δίπλα στο όνομα του Θεόφιλου Παπαδόπουλου υπήρχε  το όνομα του υποψήφιου Νομάρχη  Μιχαήλ (Λάκη) Παπαπέτρου, συμβολαιογράφου Ξάνθης  που συνεργάζονταν με το ΕΑΜ. Χρειάζεται η Ιστορική μηχανή του χρόνου να ασχοληθεί και να αποκαταστήσει και αυτόν τον ευγενή ευπατρίδη που συντηρείται στο πυκνό σκοτάδι της συλλογικής απόκρυψης.!!!

 

Αγαπητοί  φίλοι

 

Η πρότασή μας για την αποκατάσταση του Εαμίτη δημάρχου Ξάνθης Θ.Π πλέον εξαρτάται από το Δημοτικό Συμβούλιο. Επιμένουμε, πως η αναγραφή του ονόματός του στην μαρμάρινη πλάκα που κοσμεί την είσοδο του δημαρχείου είναι το ελάχιστο που πρέπει να πράξουν οι αρχές της πόλης, απέναντι στην Ιστορία. Στην πραγματική Ιστορία αυτού του τόπου. Ακόμη πιο επιβεβλημένη θεωρούμε την απόδοση του ονόματός σε κεντρικό δρόμο της πόλης μας.

 

Κυρίες, κύριοι

 

Μια τέτοια απόφαση εκ μέρους του ΔΣ Ξάνθης θα ήταν η καλύτερη απάντηση στη Νεοναζιστική συμμορία της ΧΑ και τους επίδοξους απογόνους των δοσιλόγων της κατοχής, που μόλις πρόσφατα δολοφόνησαν  έναν αντιφασίστα νέο συναγωνιστή μας , παιδί της εργατικής τάξης. Η καλύτερη απάντηση στο φασισμό, είναι η ανάδειξη της ιστορίας μας και φυσικά να μην ξεχνάμε, πως το χρέος μας, ως κοινωνία, απέναντι στο Φασισμό θα παραμένει ανεξόφλητο, γιατί ο φασισμός δεν θα πεθάνει μόνος αν δεν τον τσακίσουμε!!!!!!

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr