Στην Ελλάδα οι 7 «Σοφοί» της Κοσμολογίας

8 Σεπτεμβρίου 201520:00

Πώς ξεκίνησε το σύμπαν; Από πού προήλθαμε; Ποιο είναι το μέλλον του κόσμου; Τις απαντήσεις που δίνει σε αυτά τα ερωτήματα η επιστήμη θα παρουσιάσουν επτά παγκοσμίως κορυφαίοι ειδικοί στη μελέτη του σύμπαντος, στα πλαίσια του Συμποσίου των 7 Σοφών στην Κοσμολογία, που θα διεξαχθεί από τις 2 και 4 Οκτωβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και τη Μεσσηνία.

«Στόχος της εκδήλωσης είναι η αναβίωση του Συμποσίου των 7 Σοφών της Αρχαιότητας, που αναφέρεται από τον Πλούταρχο, με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στην Κοσμολογία», ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ο Ακαδημαϊκός κ. Σταμάτης Κριμιζής, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συμποσίου και Ομότιμος Διευθυντής Διοίκησης Διαστήματος του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, στο Συμπόσιο είχαν συμμετάσχει ο Περίανδρος ο Κορίνθιος, ο Χίλων ο Λακεδαιμόνιος, ο Θαλής ο Μιλήσιος, ο Κλεόβουλος ο Ρόδιος, ο Πιττακός ο Μυτιληναίος, ο Βίας ο Πριήνιος, και ο Σόλων ο Αθηναίος. Αυτή τη φορά, τη θέση τους θα πάρουν 7 από τους πλέον διακεκριμένους φυσικούς και αστροφυσικούς στον κόσμο, από τους οποίους μάλιστα οι τρεις είναι Νομπελίστες.

Πιο συγκεκριμένα, οι κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ φυσικής που θα βρεθούν στη χώρα μας είναι ο James Cronin, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σικάγο, ο David Gross, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, και George Smoot, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια.
Το πάνελ συμπληρώνεται από τέσσερις κορυφαίους αστροφυσικούς: τον George Efstathiou, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ, τον Eugene Parker, Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Σικάγο, τον Alexei Starobinsky από το Ινστιτούτο Landau Θεωρητικής Φυσικής, και τον Καθηγητή στο College de France Gabriele Veneziano.

Οι επτά Σοφοί θα βρεθούν στις 2 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε μία επιστημονική ημερίδα όπου οι ομιλίες τους θα πλαισιωθούν με την ενεργό συμμετοχή αριστούχων μαθητών και φοιτητών από τη χώρα μας. Το ίδιο απόγευμα, σε εκδήλωση στο Megaron Plus θα βραβευτούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ στη συνέχεια θα συμμετάσχουν σε μία ανοικτή συζήτηση, με θέμα τον ρόλο της κοσμολογίας στη πορεία της ανθρωπότητας.

Η είσοδος στις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας. Επίσης, θα υπάρξει απευθείας αναμετάδοσή τους μέσω ίντερνετ. «Το πρόγραμμα έχει σχεδιασθεί με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορούν να το παρακολουθήσουν και μη ειδικοί, όπως μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί ή το ευρύτερο κοινό», πρόσθεσε ο κ. Κριμιζής.

Στις 3 Οκτωβρίου το απόγευμα, το Συμπόσιο θα μεταφερθεί στη Μεσσηνία, με την ξενάγηση των επτά επιστημόνων στο Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο του ξενοδοχείου Costa Navarino. Την επόμενη ημέρα, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην Καλαμάτα για μαθητές, από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών.

Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών και το Costa Navarino. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά αναβίωσης του Συμποσίου στη σύγχρονη εποχή, αφού το 2007 είχε διεξαχθεί το Συμπόσιο των 7 Σοφών στην Καρδιοχειρουργική.

«Με την επιστροφή του αρχαίου θεσμού στη βάση των σύγχρονων επιστημονικών επιτευγμάτων, στόχος μεταξύ άλλων είναι να αναδειχθεί η αξία της επιστήμης και η σημασία της στις σύγχρονες κοινωνίες, η επαφή του ελληνικού κοινού με διακεκριμένους παγκοσμίως επιστήμονες, αλλά και η μετάδοση στη νεολαία των αξιών της αριστείας και της αξιοκρατίας», σημείωσε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής.

Όσον αφορά την επιλογή της κοσμολογίας για το δεύτερο Συμπόσιο, σύμφωνα με τον κ. Κριμιζή ένας σημαντικός λόγος ήταν ότι αποτελεί έναν σημαντικότατο και ιστορικό κλάδο της αστροφυσικής, αφού είναι ο πρώτος που «γεννήθηκε» – μάλιστα, στην Ελλάδα. «Επιπλέον, από την αστρονομία και την αστροφυσική ξεκίνησε η επιστήμη, και με αυτές συνεχίζει να εξελίσσεται ο πολιτισμός μας», πρόσθεσε.

Παρών στη συνέντευξή Τύπου ήταν ο εμπνευστής της ιδέας Δρ Χρήστος Λόλας, ο οποίος ήταν ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Πρώτου Συνεδρίου. «Για να προσαρμοσθούν στις ραγδαίες αλλαγές που επιφέρει η παγκοσμιοποίηση, οι πολίτες των σύγχρονων κοινωνιών πρέπει να επιστρατεύσουν τη σοφία, ένα έμφυτο ένστικτο του ανθρώπου», δήλωσε.

Ο κ. Λόλας αποκάλυψε πως στόχος είναι το Συμπόσιο να εξελιχθεί σε μόνιμο θεσμό, που θα διεξάγεται στην Ελλάδα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. «Σε αυτή την κρίσιμη για τη χώρα μας εποχή, μια τέτοια διοργάνωση θα προσδώσει στην Ελλάδα διεθνή ακτινοβολία, επανακαθιερώνοντάς την στο παγκόσμιο γίνγεσθαι», κατέληξε.

Πηγή: naftemporiki.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr