prosfyges-syria

Στους 112.000 οι πρόσφυγες από τη Συρία, τριπλάσιος ο αριθμός από τον Απρίλιο

20 Ιουλίου 201215:16

prosfyges-syriaΌπως ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Y.A.), ο αριθμός των Σύριων προσφύγων που έχουν καταγραφεί ή τους έχει παρασχεθεί βοήθεια στο Ιράκ, την Ιορδανία, το Λίβανο και την Τουρκία, έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από τον Απρίλιο, φτάνοντας τις 112.000.


Οι περισσότεροι από αυτούς είναι γυναίκες και παιδιά. Ο πραγματικός αριθμός των προσφύγων της Συρίας εκτιμάται ότι είναι σημαντικά μεγαλύτερος, καθώς πολλοί άνθρωποι επιδιώκουν να καταγραφούν μόνο όταν τους τελειώσουν οι προμήθειες.

«Και στις τέσσερις χώρες υποδοχής, πολλοί νέο-αφιχθέντες Σύριοι πρόσφυγες εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια. Κάποιοι έρχονται μόνο με τα ρούχα τους μετά από πολλούς μήνες στην ανεργία», είπε στους δημοσιογράφους στη Γενεύη ο εκπρόσωπος της Y.A., Andrian Edwards. «Οι ανάγκες αυτών που έφτασαν νωρίτερα μέσα στο χρόνο αυξάνονται κι αυτές, καθώς οι αποταμιεύσεις τους έχουν εξαντληθεί», σημείωσε.

Την ίδια στιγμή, οι κοινότητες που παρέχουν βοήθεια στους πρόσφυγες, αισθάνονται αυξανόμενη πίεση, καθώς οι τοπικές υποδομές και οι πόροι, ιδίως το νερό, η στέγη, τα σχολεία και οι υγειονομικές εγκαταστάσεις, είναι υπό σοβαρή πίεση.

    Στην Ιορδανία, πάνω από 33.400 Σύριοι έχουν καταγραφεί από την Y.A. Σχεδόν το 80% από αυτούς καταγράφηκε τους τελευταίους 4 μήνες. Ο αριθμός αυτός υπερβαίνει τον αριθμό των Ιρακινών προσφύγων που είναι καταγεγραμμένοι στη χώρα (29.091).

«Η Y.A. καλωσορίζει την απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών της Ιορδανίας να δημιουργήσει καταυλισμούς φιλοξενίας Σύριων προσφύγων», λέει ο Edwards. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ενώ η Y.A. θεωρεί ότι τέτοιοι καταυλισμοί στην Ιορδανία θα πρέπει να είναι μόνο λύση έσχατης ανάγκης, «ο αριθμός των προσφύγων που καταφθάνουν στην Ιορδανία καθιστούν αναγκαίο ένα σχέδιο ασφαλείας σε περίπτωση που η χωρητικότητα της κοινότητας υποδοχής εξαντληθεί ή ο αριθμός των νεο-αφιχθέντων αυξηθεί ραγδαία.»

Η Y.A. και η Ιορδανική Χαμιτική Φιλανθρωπική Οργάνωση (JHCO) έχουν αρχίσει να κατασκευάζουν έναν καταυλισμό στο Ζαάτρι, στο Μαφράκ της βόρειας Ιορδανίας. Έχει ετοιμαστεί ένας χώρος για 3.000 άτομα, που περιλαμβάνει υδρευτικές και υγειονομικές εγκαταστάσεις, που εγκατέστησε το Ταμείο του ΟΗΕ για τα Παιδιά (UNICEF). Ο χώρος αυτός έχει μία εν δυνάμει χωρητικότητα 113.000 ατόμων.

Ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων Σύριων προσφύγων στο Λίβανο έχει φθάσει τους 28.100, με άλλους 2.000 πρόσφυγες να λαμβάνουν βοήθεια ενώ περιμένουν την καταγραφή. Ένα σημείο ανησυχίας είναι η ασφάλειά τους, καθώς 800 περίπου Σύριοι πρόσφυγες  φιλοξενούνται σε χωριά σε μια επισφαλή περιοχή στα σύνορα Συρίας-Λιβάνου.

Στο Ιράκ, ο αριθμός των Σύριων προσφύγων Κουρδικής καταγωγής που έχουν καταγραφεί από την Υ.Α. και την Ιρακινή Υπηρεσία Εκτοπισμού και Μετανάστευσης στην Κουρδική Περιφέρεια, έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από τον Απρίλιο, με περισσότερους από 6.500 καταγεγραμμένους πρόσφυγες και πάνω από 1.400 να περιμένουν να καταγραφούν. Ο καταυλισμός στο Ντομίζ στην επαρχία Ντοχούκ, φιλοξενεί αυτή τη στιγμή περίπου το ένα τρίτο των Σύριων προσφύγων, ενώ σχεδιάζεται να μεταφερθούν και άλλοι πρόσφυγες εκεί.

Σύμφωνα με την Τουρκική κυβέρνηση, ο πληθυσμός του καταυλισμού έχει διπλασιαστεί μεταξύ 24 Μαΐου και 16 Ιουλίου,  φτάνοντας περίπου τα 40.000 άτομα. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δύο με τρεις  ακόμα εγκαταστάσεις μπορεί να δημιουργηθούν ενώ οι ήδη υπάρχουσες θα αναβαθμιστούν. Αυτό θα αυξήσει τη δυνατότητα υποδοχής της χώρας κατά 30.000 πρόσφυγες.

«Η Υ.Α. είναι ευγνώμων για το γεγονός ότι η Ιορδανία, ο Λίβανος, το Ιράκ και η Τουρκία έχουν αφήσει ανοικτά τα σύνορά τους και οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι», δήλωσε ο Edwards. Πρόσθεσε ότι δυο εβδομάδες μετά το Περιφερειακό Σχέδιο Αντιμετώπισης της Κρίσης για τους Σύριους Πρόσφυγες, που περιλαμβάνει τις ανάγκες 7 υπηρεσιών του ΟΗΕ και 36 ΜΚΟ με σκοπό την υποστήριξη των Σύριων προσφύγων, το σχέδιο (που ανέρχεται στα 193 εκατομμύρια δολάρια) έχει χρηματοδοτηθεί μόλις σε ποσοστό 26%. Η Υ.Α. και οι εταίροι της προειδοποιούν ότι αυτό το χαμηλό ποσοστό χρηματοδότησης έχει πολύ σημαντικό αντίκτυπο στην ανθρωπιστική βοήθεια που προσφέρεται στην Ιορδανία, το Λίβανο, το Ιράκ και την Τουρκία.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr