Τα μέλη του Περιφερειακού Γραφείου της ΔΗΜΑΡ εξελέγησαν στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην Κομοτηνή, παρουσία του Μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής Δημήτρη Χατζησωκράτη κατά τη διάρκεια της συνδιάσκεψης των νομαρχιακών οργανώσεων της ΑΜΘ
Στο νέο όργανο εξελέγησαν από την ΑΜΘ:
Ξάνθη : Χρήστος Γκαρμπούνης
Ροδόπη: Νατάσα Χατζηνικολάου (αναπ. Δάμων Δαμιανός),
Έβρος: Στέλιος Παναγούτσος (αναπ. Στάθης Ανδριόπουλος)
Καβάλα: Βασίλης Τραϊφόρος (αναπ. Μαρία Τσουρή)
Δράμα: Παναγιώτης Χατζηγεωργίου (Θεόφιλος Ξανθόπουλος)
Από την Ξάνθη δεν ορίστηκε αναπληρωματικό μέλος ενώ στο όργανο συμμετέχει χωρίς διαδικασία εκλογής ο Κώστας Δέλκος, ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.
Υπεύθυνη μεταρρυθμιστική αριστερά
Υπεύθυνη μεταρρυθμιστική αριστερά, αυτή θα είναι η στάση που θα τηρήσει πλέον η ΔΗΜΑΡ, μετά και την αποχώρησή της από την τρικομματική κυβέρνηση. Με αυτόν τον τρόπο περιέγραψε το διαφορετικό πολιτικό σκηνικό που διαμορφώθηκε εδώ και ένα μήνα στη χώρα μας, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΗΜΑΡ από την Κομοτηνή, όπου βρέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 18 Ιουλίου. Αφορμή της παρουσίας του στην πόλη μας ήταν πραγματοποίηση συνδιάσκεψης των περιφερειακών οργανώσεων της Δημοκρατικής Αριστεράς, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε εκλογή του νέου γραφείου συντονισμού των περιφερειακών οργανώσεων.
Η επίσκεψή του στην Κομοτηνή συνέπεσε με την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα γεγονός που σχολιάστηκε αρνητικά από το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ. Ιδιαίτερα δε στάθηκε το γεγονός ότι η πρωτεύουσα είναι, όπως είπε, «μία ακραία αστυνομοκρατούμενη πόλη». Πρέπει να γίνει σαφές στον κ. Σόιμπλε, ότι δεν μπορούν να υπάρξουν νέα μέτρα περικοπών μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, αναφέρει η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας. Ζητάει, επίσης, από την κυβέρνηση να θέσει με σαφή τρόπο στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας «την ανάγκη να αλλάξει η πολιτική λιτότητας στην Ευρώπη και να αναληφθούν μεγάλες πρωτοβουλίες κοινής αντιμετώπισης της ευρωπαϊκής κρίσης, με άξονα την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή».
Μόλις μία ημέρα μετά την υπερψήφιση στη Βουλή του το πολυνομοσχεδίου και την καταψήφισή του από τη ΔΗΜΑΡ, ο κ. Χατζησωκράτης προβλέπει ότι δε είναι το τελευταίο. «Πάρα πολλά από αυτά που ψηφίστηκαν παραπέμπουν σε εφαρμογές, κυρίως όσα έχουν σχέση με το ανθρώπινο δυναμικό, σε εφαρμογές όμως οι οποίες δεν ισχύουν στη βάση του νόμου. Για να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο έχουν γίνει αρκετές επιμέρους αλλαγές, κυρίως σε ό,τι αφορά τη χρονική αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν σχέση με το ανθρώπινο δυναμικό». Η ΔΗΜΑΡ, σύμφωνα με Δημήτρη Χατζησωκράτη, δεν ψήφισε το πολυνομοσχέδιο για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος αφορά τη φορολογία και ο δεύτερος αφορά τα όσα προβλέπονται για τη δημόσια διοίκηση. Ειδικότερα για το θέμα της φορολογίας, το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής, είπε ότι φορολογείται κάθε ένα εισόδημα ακραία και ξεχωριστά και χαρακτήρισε απαράδεκτη τη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ. Παράλληλα δήλωσε αντίθετος με τον τρόπο που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση το θεσμό της κινητικότητας, λέγοντας ότι αυτή μπορεί να αποδώσει όταν δεν γίνεται με οριζόντιο τρόπο και υπό πίεση, όπως έγινε στην περίπτωση των δημοτικών αστυνομικών και σχολικών φυλάκων. Περαιτέρω δε ο κ. Χατζησωκράτης υπεραμύνθηκε της πολιτικής που άσκησε ο κ. Μανιτάκης όταν ήταν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση να αναδείξει τα μεγάλα προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του μνημονίου και είπε ότι μεγάλο χρέος δεν μειώνεται και ότι τα πράγματα θα λυθούν με λογικές «σκίζουμε το μνημόνιο ή με μονομερή διαγραφή του χρέους». Αυτό δεν έχει προοπτική, έσπευσε να πει ο κ. Χατζησωκράτης και ανέφερε ότι τέτοιες προτάσεις κατατίθενται από ορισμένους μόνο για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.