Οι Θρακιώτες Ιεράρχες απαντούν στα σενάρια πατριδοκαπηλίας ! Toυ Συμεών Σολταρίδη

8 Αυγούστου 201409:33

Με τον  στίχο του Καβάφη από το ποίημα του «Θερμοπύλες» , « μηδέν από του χρέους μη κινούντες»  δηλαδή « δεν απομακρινόμαστε και δεν παραμελούμε τις υποχρέωσεις μας»  οι τέσσερις Μητροπολίτες της Θράκης απαντούν  στις κατηγορίες των «επαγγελματιών εθνικοφρόνων» σχετικά με τις θέσεις που έχουν γύρω από την ίδρυση κατευθύνσεως Ισλαμικών σπουδών στην Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θεσσαλονίκης. Κατηγορούνται  ότι έχουν «μετριοπαθή στάση» στα θέματα της συμβίωσης με την μειονότητα στην Θράκη και την εν γένει θέση που παίρνουν για τα  εθνικά θέματα.

Οι κύκλοι αυτοί  που έμαθαν μέχρι σήμερα  να «επαγγέλονται»  τα ζητήματα της Θράκης και να προβάλουν τον κίνδυνο της με βερμπαλιστικούς χαρακτηρισμούς όπως « κινδυνεύει, χάνεται κοσσοβοποιείται , Τουρκεύει, εξαγοράζεται κ.λ.π» κατάλαβαν  πλέον ότι  με τις αλλαγές  που υπήρξαν στις ηγεσίες των ακριτικών αυτών Μητροπόλεων  έχασαν  την στήριξη που είχαν και επιτίθενται  στους υγειώς  σκεπτομένους οικείους Ιεράρχες.

Το χείριστο όλων είναι ότι σε αυτούς τους κύκλους βρίσκονται άνθρωποι που κατορθώνουν και ποδηγετούν τον λαό , καθώς  με το κύρος που έχουν και την θέση που κατέχουν  κατευθύνουν λανθασμένα τα ζητήματα και στρέφουν τους απλά σκεπτόμενους εναντίον όλων αυτών που βάλλουν κατά των συμφερόντων τους. Γιατί  δεν είναι λίγοι οι «επαγγελματίες» αυτού του είδους που εκμεταλεύτηκαν όλα αυτά και έγιναν συνομιλητές θεσμικών οργάνων,  αναρριχήθηκαν  σε θέσεις ή  δήλωσαν με το πατριδοκάπηλο έργο τους «ωσί παρόντες» .

Ακόμη δεν γίνεται κατανοητό πώς διάφοροι εξωπανεπιστημιακοί κύκλοι  θεωρούν ότι έχουν δικαίωμα να αποφαίνονται στην ίδρυση ή μη κατευθύνσεων  στις Πανεπιστημιακές Σχολές , να έχουν λόγο στην εκλογή ή μη  σε ακαδημαϊκές θέσεις. Και επί πλέον να θεωρείται κεκτημένο τους δικαίωμα  να  αποφαίνονται θετικά ή αρνητικά. Όλα αυτά όμως τα « δικαιώματα» οι φορείς και οι μεμονωμένοι  «προστάτες του έθνους»  τα πήραν και θέλουν να τα διατηρούν από την εποχή του 1950 όταν η χώρα ακόμη δεν είχε μια σταθερή πολιτική γύρω από τα θέματα αυτά. Σήμερα που η χώρα ακολουθεί μια άλλη πολιτική , καλή ή όχι, διερωτώμαι  γιατί συνεχίζει και αποδέχεται  τις παρεμβάσεις……Μήπως έχοντας  απότερο σκοπό την ψηφοθηρία???

Θα αναφερθώ στον σημερινό Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο , ο οποίος όντας Αλεξανδρουπόλεως πρωτοστατούσε   σε ζητήματα εξωεκκλησιαστικά  και παρέμβαινε  στην Πολιτεία , πολλές φορές όχι πολιτικά , αλλά με βάσει τα πιστεύω και την παιδεία του.

Κατηγόρησε το τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ότι «εγκληματεί» με την ίδρυση Κατεύθυνσης Ισλαμικών Σπουδών. Του απάντησε δε πολύ ορθά και τεκμηρωμένα ο Προέδρος του τμήματος  καθηγητής Χρυσόστομος Σταμούλης λέγοντας « εάν η γνώση είναι έγκλημα, ναι με την απόφαση μας αυτή έχουμε εγκληματίσει» . Ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης που παραχώρησε σημειώνει « οι Θεολογικές Σχολές δεν ανήκουν στην Εκκλησία. Τα Θεολογικά τμήματα δεν έχουν ομολογιακό χαρακτήρα και βεβαίως δεν είναι χώροι κατήχησης της Εκκλησίας» βάζοντας έτσι τέρμα στην ανάμειξη  που θέλει να έχει ο καθένας στα εσωπανεπιστημιακά ζητήματα.

Είναι επικίνδυνο λοιπόν να θέλει ο καθένας να ασχολείται με αλλότρια προς αυτόν θέματα  , ιδιαίτερα αν έχει έναν θεσμικό ρόλο. Δεν έγινε κατανοητό ακόμη ότι όλοι αυτοί που «εκμεταλεύονται» την Θράκη  παίζουν με την φωτιά , αφού είναι  πολύ «μικροί» στην όραση και στην οσμή για να δούνε κάπου πιο μακριά  τι συμβαίνει στον περίγυρο τους.  Για τα προβλήματα που δημιουργούνται δεν φταίνε οι θρησκείες ή οι πολιτισμοί. Φταίνε οι άνθρωποι που αντιλαμβάνονται διαφορετικά  τις θρησκείες και τους πολιτισμούς, οπότε τους ερμηνεύουν κατά το δοκούν και δεν εννοούν να καταλάβουν ότι η διαφορετικότητα είναι προνόμιο , καθώς  και η από κοινού ζωή πολύ καλύτερη  των συγκρούσεων.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr