poluteleis-katoikies

Real estate: Τι κρατάει εκτός τους Ρώσους

5 Μαΐου 201204:00

poluteleis-katoikiesΕκατό εκατομμύρια Ρώσοι είναι έτοιμοι να επισκεφτούν τη χώρα μας, ενώ η Ρωσία εξελίσσεται ταχέως σε μία από τις μεγαλύτερες αγορές εξερχόμενου τουρισμού στον κόσμο, με ισχυρά ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά.


{loadposition likebox}   {loadposition tweet}

Αυτό επισημάνθηκε στο Οικονομι­κό Φόρουμ Ελλάδος – Ρωσίας που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη. Όπως έγινε γνωστό, πολλοί είναι οι Ρώσοι που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν κατοικία στη χώρα μας σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Χαλκιδική, η Κρήτη, η Κέρκυρα, η Μύκονος, η Πελοπόννησος και οι παρα­θαλάσσιες περιοχές της Αττικής.

Ωστόσο μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξένοι σ’ αυτή την κατεύθυνση, μπλοκάρουν οποιαδήποτε επενδυτική κίνηση. Σύμφωνα με τον Γιώρ­γο Τσάμη, ιδιοκτήτη της εταιρείας Epavlis Κτηματομεσίτες σημαντικά προβλήματα εί­ναι η έκδοση βίζας, η υψηλή φορολογία στα ακίνητα, αλλά και ο φόβος των απερ­γιών (ταξί, πλοία κ.λπ.).

Όπως διαπίστωσε ο κ. Τσάμης, κατά τη συμμετοχή της εταιρείας στην έκθεση Moscow International Property Show, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 6 και 7 Απριλίου στη Μόσχα (η Epavlis ήταν η μοναδική ελληνική συμμετοχή), μπορεί οι Ρώσοι να θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας, αλλά πρέπει πολλά πράγματα να γίνουν ακόμη, προκειμένου να επιλυ­θούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το real estate.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ένα από αυτά είναι ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να εξάγουμε σε ευρεία κλίμακα προϊόν real estate. Δεν έχουμε κατοικίες γιατί δεν έχουμε δόμηση. Έχουμε τεράστιες εκτά­σεις εκτός σχεδίου σε καταπληκτικές πε­ριοχές της χώρας, οι οποίες όμως δεν οικοδομούνται καθώς δεν επιτρέπεται η δόμηση. Χαρακτηρίσαμε αξιόλογες περιο­χές ως Νatura, συνεπώς δεν επιτρέπεται η κατασκευή εξοχικής κατοικίας και δεν έχουν κατασκευαστεί κατοικίες, αυτές που θα μπορούσαν να προσελκύσουν οικογένει­ες Ρώσων και άλλων Ευρωπαίων.

Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι κατά κανόνα η ζήτηση για εξοχικές κατοικίες είναι για 50-70 τ.μ. και σε κόστος που κυμαίνεται από 80 χιλ. έως και 120 χιλ. ευρώ. Έτσι θα μπορούμε να ανταγωνιστούμε άλλες χώρες, οι οποίες κατά κανόνα υστερούν σε φυσικό κάλλος έναντι της Ελλάδας. Βεβαίως, πέραν των πελατών της πιο πάνω κατηγορίας υπάρχει ενδιαφέρον για την αγορά εξοχικής κατοι­κίας και κυρίως παραθαλάσσιας εξοχικής κατοικίας από Ρώσους που έχουν υψηλά εισοδήματα, και έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ακριβές κατοικίες. Ο αριθμός των ενδιαφερομένων αυτής της κατηγορί­ας είναι αρκετά μεγάλος.

Υπάρχουν χώρες οι οποίες φρόντισαν έγκαιρα να οργανώσουν το κτηματολόγιό τους. Μια απ’ αυτές είναι η Ρουμανία, η οποία έχει κτηματολόγιο εδώ και 150 χρό­νια και λατινικό σύστημα δόμησης.

Επίσης, θα πρέπει η πολιτεία να αντιλη­φθεί ότι η μεγάλη φορολογία της ακίνητης περιουσίας είναι αποτρεπτική για αγορά ή επένδυση στην Ελλάδα. Χρειάζεται η νο­μοθεσία που αφορά στην κατασκευή, τις μεταβιβάσεις ακινήτων, το στήσιμο μιας επιχείρησης κ.λπ., να απλοποιηθεί και να επιτραπεί σε κάθε ξένο, χωρίς ταλαιπωρία και ανασφάλεια να επενδύσει στην Ελλάδα». Τέλος, πρέπει επιτέλους να απλοποιηθεί η διαδικασία εισόδου, χορήγησης βίζας, και παραμονής στην Ελλάδα, έτσι ώστε όσοι επιθυμούν να επενδύσουν στη χώρα μας, να μπορούν με απλές διαδικασίες να ει­σέρχονται, και, εφόσον επενδύουν – αγο­ράζουν κάποια κατοικία και αναπτύσσουν επιχειρηματική δραστηριότητα, να μπο­ρούν να εξασφαλίζουν άδεια παραμονής.

Οι ξένοι επενδύουν σε ξενοδοχεία και ηλιακή ενέργεια

Πέρα από τις τουριστικές κατοικίες, μεγάλο είναι το εν­διαφέρον των ξένων, σύμφω­να με τον κ. Γιώργο Τσάμη, για την αγορά ξενοδοχειακών μο­νάδων και για επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια.

Ήδη στο γραφείο του, το οποίο προωθεί ολοκληρωμέ­να «πακέτα» (έκταση, μελέτη βιωσιμότητας κ.λπ.), αλλά και έτοιμες επενδύσεις φωτοβολ­ταϊκών πάρκων που βρίσκο­νται ήδη σε λειτουργία, έχουν απευθυνθεί ξένοι επενδυτές για αγορά εκτάσεων με σκοπό την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. «Πολλά έτοιμα projects φωτοβολταϊκών πάρκων πω­λούνται σήμερα, τα οποία διαθέτουν άδεια και βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία. Γι’ αυτά υπάρχει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από Γερμανούς, Αμερικανούς και Ρώσους», επι­σημαίνει χαρακτηριστικά.

«Από την άλλη, η εύρεση μεγάλης έκτασης για την τοπο­θέτηση φωτοβολταϊκών, αντι­μετωπίζει σοβαρά θέματα, κα­θώς σε πολλές περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες τους στερούνται τίτ­λων ιδιοκτησίας αλλά δεν δια­θέτουν και άλλα απαιτούμενα χαρτιά (βεβαιώσεις αρχαιολογί­ας, δασαρχείου κ.λπ.). Ωστόσο και οι επενδύσεις στην ενέρ­γεια αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, και ήδη πολλές εταιρείες φεύγουν ή σκέφτο­νται να εγκαταλείψουν την Ελ­λάδα. Μεταξύ αυτών είναι οι περιορισμένες επιδοτήσεις, οι δυσκολίες στην αδειοδότηση των συγκεκριμένων projects, η ανασφάλεια με το φορολογικό καθεστώς και το αν η επένδυ­σή τους θα συνεχίσει να είναι βιώσιμη (εγγυημένες τιμές).

Μεγάλο ενδιαφέρον παρα­τηρείται από ξένους και για ξε­νοδοχειακές μονάδες οι οποί­ες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, φτάνουν δε τις 1.000. Ήδη μεγάλα distress funds έχουν εμφανιστεί στη χώρα μας και είναι έτοιμα να αγοράσουν μεγάλες επιχειρή­σεις, οι οποίες μεν αντιμετω­πίζουν προβλήματα, διαθέτουν όμως σημαντική δυναμική. «Βέβαια, εκείνο που πιστεύω είναι ότι οποιεσδήποτε επενδυ­τικές κινήσεις γίνουν τη διετία 2012 -2013 από ξένα επενδυ­τικά κεφάλαια, θα είναι καθα­ρά κερδοσκοπικές, και καλό θα ήταν όποιος μπορεί, να αποφύγει να πουλήσει», κατα­λήγει ο κ. Τσάμης.

Σημαντικό εμπόδιο η βίζα

Κατά 30%-40% αναμένεται να αυξηθούν οι Ρώσοι τουρίστες που θα επισκεφτούν φέτος τη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στο οικονομικό φόρουμ ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Νίκος Σαπουντζής. Τα μέχρι τώρα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι από την πρεσβεία της Μόσχας, τον ΕΟΤ και τα Visa Centers έχουν εκδοθεί 19% περισ­σότερες βίζες σε σχέση με πέρυσι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα το 2011 υποδέχθηκε περί­που 650.000 Ρώσους τουρίστες, σημειώνοντας αύξηση 50% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Στη σημαντική αυτή αύξηση συνέβαλε, σύμφωνα με τον κ. Σαπουντζή, η επίσπευση της δι­αδικασίας έκδοσης βίζας το 2010. «Τα παραπάνω μεγέθη είναι ενδεικτικά της δυναμικής που διαθέτει η ρωσική αγορά, με την προϋπόθεση να απλοποιηθεί περαιτέρω η έκδοση θεωρήσεων και να λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν στην Ευρώπη με την έκ­δοση βίζας, που ακολουθεί τις οδηγίες της συνθήκης Σένγκεν», είπε ο κ. Σαπουντζής. Την ίδια άποψη διατύπωσαν από το βήμα του φόρουμ και τα μέλη της αποστολής από την Αγία Πετρούπολη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πέρυσι στη Θεσσαλονίκη διέμειναν 39.486 Ρώσοι, αύξηση 63% σε σχέση με το 2010, κατατάσσοντάς τους στην 6η θέση στη λίστα των εθνικοτήτων». Επίσης, εντός μιας πενταετίας στην Ελλάδα έφτασαν 2 εκατομμύρια Ρώσοι, όταν στη γειτονική Τουρκία, που δεν αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα εισόδου στη χώρα, άγγιξαν τα 14 εκατομμύρια.

Της ΕΛEΝΗΣ ΜΠOΤΑ

Πηγή : isotimia.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr