Τσουρέκι με μαχλέπι και πορτοκάλι

30 Ιανουαρίου 201414:00

Παραδοσιακό αρωματικό τσουρέκι 

500 γρ. (2 2/3 φλιτζανιού) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
21 γρ μαγιά ξερή
Μία πρέζα αλάτι
125 ml (½ φλιτζάνι) γάλα
2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα, και ένα επιπλέον για την επάλειψη
50 γρ (1/4 φλιτζανιού) ζάχαρη ψιλή
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
2 κ.γ. μαχλέπι (ή κάρδαμο)
100ml (1/3 φλιτζανιού) χλιαρό νερό
75 γρ βούτυρο μαλακωμένο, σε μεγάλα κομμάτια, και λίγο επιπλέον για το σερβίρισμα
3 κόκκινα αυγά


Εκτέλεση

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη μαγιά και μία πρέζα αλάτι. Στο βουναλάκι που θα σχηματιστεί θα κάνουμε μία τρύπα στη μέση.
Προσθέτουμε το γάλα, τα αυγά, τη ζάχαρη, το ξύσμα, το μαχλέπι και το χλιαρό νερό και χτυπάμε στο μίξερ με το γάντζο για 5-7 λεπτά μέχρι να έχουμε μία μαλακή και λεία ζύμη.
Σταδιακά προσθέτουμε το βούτυρο λίγο λίγο, χτυπώντας μέχρι να σχηματιστεί μία μαλακή και λεία ζύμη (3-5 λεπτά), βάζουμε σε ελαφρώς βουτυρωμένο μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο (40 λεπτά-1 ώρα).
Μόλις η ζύμη φουσκώσει την χωρίζουμε σε 3 κομμάτια. Ρολάρουμε κάθε κομμάτι σε ένα «φυτίλι» (μακρόστενο κυλινδρικό κομμάτι ζύμης) μήκους 45 εκ., πλέκουμε μαζί τα κομμάτια, έπειτα ενώνουμε τις άκρες για να σχηματίσουμε ένα στεφάνι και πιέζουμε για να ενωθούν.
Τοποθετούμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολα και τα αφήνουμε στην άκρη για 20 λεπτά να «ξεκουραστούν».
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180˚C.
Με ένα πινελάκι αλείφουμε την επιφάνεια με το μίγμα του αυγού, πιέζουμε μαλακά τα κόκκινα αυγά να εφαρμόσουν στη ζύμη και ψήνουμε μέχρι τα τσουρέκια να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και να ψηθούν μέχρι μέσα (25-30 λεπτά).
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω στη σχάρα.
Σερβίρουμε με λίγο βούτυρο.

Πηγή : www.toarkoudi.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr