Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν το Υπουργείο για την καθυστέρηση στην καταπολέμηση των κουνουπιών. Ερώτηση στη βουλή.

19 Ιουλίου 201311:40

Με ερώτησή τους στους Υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών, 7 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους και οι δύο της Θράκης,  με θέμα την αντιμετώπιση των κουνουπιών επισημαίνουν και ζητούν απαντήσεις για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού σχετικά με τα μέτρα καταπολέμησής των κουνουπιών.

Όπως αναφέρουν:

Με βάση τις απαντήσεις που δόθηκαν από το υπουργείο υγείας και για το χρονικό διάστημα έως 15 Μαρτίου 2013, όλες οι διαδικασίες βαίνουν καλώς και βρίσκονταν σε εξέλιξη οι περισσότεροι προγραμματισμένοι διαγωνισμοί των Περιφερειών, εκτός της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας, η οποία έχει δυσκολία ανεύρεσης πιστώσεων. Επίσης, το Υπουργείο εξέδωσε εγκύκλιο, με την οποία οι ψεκασμοί πρέπει να ολοκληρωθούν στο διάστημα από τα  μέσα Μαρτίου έως μέσα Απριλίου.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών και με όσες από τις Περιφέρειες απάντησαν στο ερώτημα (Περιφέρεια Πελοποννήσου, Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Αν. Μακεδονίας Θράκης), ενώ όλες οι Περιφέρειες έχουν εκπονήσει ολοκληρωμένα σχέδια καταπολέμησης κουνουπιών από τα προηγούμενα έτη και ήδη από το τέλος του 2012 προγραμματίζουν την υλοποίησή τους, σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα που μας διαβιβάστηκαν, όλοι οι διαγωνισμοί πραγματοποιούνται το νωρίτερο το πρώτο 15νθήμερο του Απριλίου και ελπίζουν η εφαρμογή του προγράμματος να αρχίσει στα τέλη Απριλίου (ημερομηνίες εκτός της κατεύθυνσης του Υπουργείου Υγείας).

Δημοσιεύματα του τύπου όμως, κάνουν λόγο για μεγάλες καθυστερήσεις στους ψεκασμούς των κουνουπιών, λόγω έλλειψης κονδυλίων και καθυστερήσεων στους μειοδοτικούς διαγωνισμούς για ανάθεση σε μειοδότες από τις περιφέρειες για τα αντίστοιχα έργα.

Ειδικότερα, στην Ξάνθη (Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας Θράκης) πριν από μερικές μέρες (Δευτέρα, 10/06/2013) το φαινόμενο της επιδρομής των κουνουπιών παρουσιάστηκε ιδιαίτερα έντονο, προκαλώντας δυσφορία στους πολίτες, οι οποίοι προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να προφυλαχτούν. Σύμφωνα με τοπικό δημοσίευμα, ο ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός των κουνουπιών καθιστούσε αδύνατον το να σταθεί κανείς για μερικές λεπτά σε κάποιο σημείο του κέντρου της Ξάνθης, χωρίς να υποστεί το βάσανο των πολλαπλών τσιμπημάτων. Επίσης, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το έργο της καταπολέμησης των κουνουπιών τόσο στην Ξάνθη όσο και σε ολόκληρη την Περιφέρεια ΑΜΘ, έχει παγώσει, μετά το φρένο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στη διαδικασία επιλογής αναδόχου του σχετικού έργου. Αποτέλεσμα, η καταπολέμηση των κουνουπιών να καθυστερεί πάνω από 3 μήνες.

Ανάλογα δημοσιεύματα, περί καθυστέρησης σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών, υπάρχουν καθημερινά στον τύπο και ως αιτία σε όλες τις περιπτώσεις αναφέρεται η έλλειψη κονδυλίων.

Ως γνωστόν, τα προηγούμενα χρόνια, και ειδικότερα το 2010-2012, είχαμε κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου σε πολλές περιοχές της χώρας. Στον ιστότοπό του, το ΚΕΕΛΠΟ ενημερώνει την Πολιτεία, τους φορείς και τους πολίτες,  ότι αναμένει την εμφάνισή του και φέτος τόσο σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας, που καταγράφηκε κατά τα προηγούμενα έτη, όσο και σε νέες, αφού δεδομένα από την Αττική υποδηλώνουν ότι στη συγκεκριμένη περιοχή έχει αρχίσει η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου για το 2013.

Σύμφωνα με το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης υβριδικοί πληθυσμοί κουνουπιών  του γένους Culex,  ταυτοποιήθηκαν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, εκτός των περιοχών που είχαν αναπτυχθεί τα προηγούμενα χρόνια, θεωρούνται εξαιρετικά επικίνδυνοι επιδημιολογικά, ενώ η αντιμετώπιση του προβλήματος των κουνουπιών και των ασθενειών, που μεταφέρουν (μεταξύ των οποίων και η ελονοσία) γίνεται κυρίως με εντομοκτόνα αλλά η χρήση τους πρέπει να γίνεται με προσοχή, αφενός με εστιασμένες επεμβάσεις ενάντια στους πραγματικούς φορείς, και αφετέρου με τα κατάλληλα κατά περίπτωση εντομοκτόνα.

Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  • Γνωρίζουν τους λόγους της καθυστέρησης των αντίστοιχων κονδυλίων προς τις Περιφέρειες, για μια εργασία προγραμματισμένη από το Σεπτέμβρη του 2012; Εάν ναι, ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι;
  • Ποιος έχει τις ευθύνες για τη μη έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών; Γιατί η Πολιτεία  δεν μερίμνησε για την έγκαιρη εφαρμογή του;
  • Γιατί δεν ελήφθησαν νωρίτερα τα μέτρα καταπολέμησης των κουνουπιών, αφού οι κίνδυνοι, σύμφωνα και με το ΚΕΕΛΠΝΟ, είναι πολύ μεγάλοι για την εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου;
  • Έστω και τώρα, ποια επιπρόσθετα μέτρα, για την καταπολέμηση των κουνουπιών και των ασθενειών που μεταφέρουν, πρόκειται να λάβει τα αρμόδια Υπουργεία και οι αρμόδιοι φορείς ώστε να μην επιδεινωθεί η κατάσταση;
  • Τι στοιχεία έχουν τα Υπουργεία  από τους αρμόδιους ερευνητικούς φορείς σχετικά με την αύξηση των πληθυσμών κουνουπιών και των ασθενειών που μεταδίδουν;  Απαιτείται η λήψη πρόσθετων μέτρων αντιμετώπισής τους;

Επιπλέον,

 

Αιτούμεθα,  την  κατάθεση του συνόλου των εγγράφων από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες σχετικά με τους διαγωνισμούς, που διενεργήθηκαν για την καταπολέμηση των κουνουπιών και πιο συγκεκριμένα οτιδήποτε αφορά σε: Χρόνο διεξαγωγής, χρόνο έγκρισης πιστώσεων, χρόνο υλοποίησης, κόστος υλοποίησης.

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Χαρά Καφαντάρη

Ανδρέας Ξανθός

Νικόλαος Μιχαλάκης

Σοφία Σακοράφα

Αϊχάν Καραγιουσούφ

Χουσείν Ζεϊμπέκ

Αφροδίτη Σταμπουλή

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr